buitenhuis


buitenhuis 1.0

afbeelding

Bron: Iijjccoo
( Publiek domein )

huis buiten de stad, vooral als luxueus tweede verblijf dat meestal in de vrije tijd of in de zomer wordt bewoond

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een buitenhuis…

is een huis; is een gebouw

 • [Plaats] is gebouwd op het platteland, doorgaans in een mooie landelijke omgeving
 • [Tijd] wordt vaak bewoond in de vrije tijd of in de zomer
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak luxueus en toont dan status en welstand

  Hoofdsemagram: huis


  Algemene voorbeelden


  Veel families verlieten de stad en gingen gedurende de zomermaanden naar hun koele buitenhuis.

  Alles over Tristan, Tommy Wieringa,

  Daags na de Republikeinse conventie hadden Chuck en Debbie tien vrienden te gast voor een driedaags weekeinde in hun riante buitenhuis aan Lake Almanor, een helder blauw meer in de Sierras van Noord-Californië.

  De Standaard,

  In het enorm grote buitenhuis waar ze in de vakanties woonden, logeerden soms dertig tot veertig gasten, velen brachten hun eigen personeel mee.

  Wat doen we met moeder met de feestdagen, Harriet Freezer,

  De hoofddoelstelling kan als volgt worden omschreven. Het behoud van de Limburgse kastelen, in brede zin opgevat. Het kasteel wordt omschreven als het verdedigbare woonhuis van een edelman of grondbezitter, of het statig buitenhuis dat er de opvolger van is.

  http://www.monumentenhuis.nl/slk/

  Thierry Juste, baron De Constant Rebecque de Villars, bouwde hier rond 1845 een pompeuze villa in Italiaanse stijl. Het buitenhuis stond op het hoogste punt van Belmonte. U kunt zich voorstellen hoe de adellijke familie genoten heeft van het schitterende uitzicht over het Betuwse landschap.

  http://www.wageningen-ur.nl/botanische_tuinen/tuinen/tuin_belmonte_d.html,

  Havelte met haar prachtige omgeving heeft altijd al een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op families, die in Drenthe hun buitenhuizen bouwden.

  Meppeler Courant,

  Kröller had architect Berlage de opdracht gegeven een buitenhuis te ontwerpen waarin de legende van St. Hubertus moest worden verbeeld.

  De Standaard,

  Op het stuk grond [...], groot 9 ha, zullen 50 vrijstaande buitenhuizen worden gebouwd. De kavelgrootte varieert van 600 m tot 1600 m. De buitenhuizen zijn gesitueerd rondom een eigen 6-holes golfbaan.

  Meppeler Courant,

  Combinatiemogelijkheden


  met ander, nevengeschikt substantief


  • bungalows en buitenhuizen
  • landgoederen, kastelen en buitenhuizen

  De bungalows en buitenhuizen die de rijke deliplanters in Brastagi bouwden [...], waren maar minimale en bescheiden behuizingen vergeleken met deze seigneurale woningen, waarmee de multimiljonairs van Brazilië in de bergen rondom Petropolis geprobeerd hadden hun land een ander aanzien te geven.

  Een broer in Brazilië, Beb Vuyk,

  In de jaren zestig maakte oud-voorzitter mr. dr. H.P. Gorter zich sterk om Natuurmonumenten uit te breiden met een landelijk dienstverlenend bedrijf voor de instandhouding van oude landgoederen, kastelen en buitenhuizen.

  NRC,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding