buitenkwartier


buitenkwartier 1.0

(archaïsch)

aan een stad grenzende wijk of gebied buiten de stadsmuren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een buitenkwartier…

is een kwartier; is een gebied

  • [Positie] is gelegen buiten de muren of omwalling van de stad

    Algemene voorbeelden


    Aanvankelijk was het buitenkwartier een groeiwijk, opgezet buiten de oude stadsmuren als reizigerskwartier en handelsplaats; tijdens de snelle groei van Dorestad echter werd het een 'normale' woonwijk.

    http://lextalionis.evolution-events.nl/site/iframe.php?css=style&pg=stad

    Van Hensbeek kreeg een boete van 25 gulden, maar weigerde te betalen. Het stadsbestuur ontsloeg haar en verbood haar nog als vroedvrouw te werken. Anna van Hensbeek ging nu zonder vergunning buiten de stad werken [...]. Twee stadsvroedvrouwen voelden zich door Van Hensbeeks praktijk benadeeld en dienden een klacht in: traditioneel werden bevallingen van vrouwen in het buitengebied immers onder alle stadsvroedvrouwen verdeeld. Het stadsbestuur zag kennelijk geen andere oplossing dan Van Hensbeek opnieuw aan te nemen. In 1798 werd zij weer toegelaten, opmerkelijk genoeg tot beoefening van de verloskunde 'buiten de stad'. Het College der Vroedkunde echter verbood haar zich als vroedvrouw van het buitenkwartier te presenteren.

    http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Hensbeek,

    buitenkwartier 2.0

    (dieren; archaïsch)

    aan de buitenkant gelegen zijwand van een paardenhoef; buitenzijde van een paardenhoef

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een buitenkwartier…

    is een deel

    • [Geheel] is een deel van een paardenhoef
    • [Positie] is gelegen aan de buitenkant van de hoef

      Algemene voorbeelden


      Het hoefijzer wordt verdeeld in het toongedeelte en de takken. Elk ijzer heeft een binnentak en een buitentak. Voor elk paard onderscheidt men het linker en rechter voor- en achterijzer [...]. A: buitentak voorijzer, B: binnentak voorijzer, 1: teen of toon, 2: buitenmam en binnenmam, 3: buitenkwartier en binnenkwartier.

      http://www.cavalor.be/Nutri/Nutrition/Library/Cavalor/PDF/HippoClub/hipponewsnl23.pdf,

      De hoefwand heeft daar nu dus een gat ter hoogte van het "buitenkwartier" tot aan de zool. Ik schat dat er ongeveer 1.5 cm hoefwand afgegaan is.

      http://www.hoefnatuurlijk.nl/index_js.htm?http://www.hoefnatuurlijk.nl/fcgi/pnforum.fcgi?request=showsequence&cat=10&page=560,