bustehouder


bustehouder 1.0

kledingstuk dat vooral door vrouwen als ondergoed wordt gedragen om de borsten te ondersteunen en dat doorgaans bestaat uit een band rond de borstkas, meestal met een sluiting, twee cups over de borsten en twee schouderbandjes; damesondergoed dat de borsten ondersteunt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bustehouder…

is een kledingstuk

      Hoofdsemagram: bh


      Algemene voorbeelden


      Fatsoenlijk ondergoed is verplicht. Je gaat jezelf na om te zien wat je hebt misdaan. Rok en steenbok-T-shirt en sandalen, geen slippers. Het spijt me, meneer, maar ik snap niet wat u bedoelt. Hij loopt weg van zijn bureau en komt terug met juffrouw Smith uit de mentorenkamer aan de overkant van de gang. Meneer LeBump sluit de deur. Hij zegt: Vertelt u het maar, en hij gaat uit het raam kijken als een gevangenisbewaker die het volume opdraait voordat de martelsessie begint. Een bustehouder, Mary, zegt ze. Je moet op school een fatsoenlijke beha aan. Het leidt de jongens af, zegt hij.

      Cherry, Mary Karr,

      'Ja, maar jij bent getrouwd!' zei Jan. 'Ik weet niet of je daar getrouwd voor moet zijn.' 'Maar zijn moeder had het snel door,' vervolgde Harry, 'en omdat haar zaak een nette zaak is, heeft ze daar radicaal een stokje voor gestoken.' 'Maar wat heeft dat nu met die dubbele moraal te maken?' wilde Jan weten. 'Dat die vrouwen een andere reden opgeven.' 'Dus jij vindt dat die vrouwen tegen haar moeten zeggen dat ze met die bustehouders om een beetje met hun man gaan liggen donderjagen.' 'Ja, of ze moeten het niet doen.' Jan knikte nadenkend, hem met opgetrokken wenkbrauwen aankijkend. 'Ik vind het wel een wat dun voorbeeld,' zei ik. 'Het staat niet eens in de tien geboden.' 'Nee, toen hadden ze nog geen bustehouders,' pareerde Jan.

      Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

      Hij wierp de doos open en vond er de satijnen lingerie die Hansi in het tweede bedrijf droeg als ze zogenaamd betrapt werd in de hotelkamer. De bustehouder vulde Theo op met watten. Toen hij andermaal in de spiegel keek, kreeg hij een eigenaardig gevoel in zijn polsen en zijn buik. ' Ah,' zei hij zachtjes. Hij hees zich in de step-in, deed het broekje aan en trok de jarretels eronder uit. Kousen? Hij gooide dozen open.

      De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een bustehouder dragen
      • geen bustehouder dragen

      Het was toch abnormaal dat zij, als meisje van veertien jaar, al een bustehouder moest dragen!

      Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

      De schrijfster droeg geen bustehouder. Haar borsten waren klein en stonden hoog en stevig op haar lichaam.

      http://www.seksplaza.be/verhaal.php/160/

      met adjectief ervoor


      • een satijnen bustehouder

      De stof was warm en geurig. Haar uniformblouse volgde. Nu stond ze dus in haar ondergoed. 'Khommandant?' 'Alles,' zei hij. Weldra voelde hij op het bed de satijnen bustehouder, aan de geluiden hoorde hij dat ze iets naar beneden schoof. Daar had hij het al. Nu was ze naakt, sergeant Vihrog, op nog geen halve meter van hem vandaan.

      De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

      • een witte bustehouder
      • een zwarte bustehouder

      Ze graaide een van haar borsten tevoorschijn uit een gore witte bustehouder.

      De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

      Als hij nu ook die zwarte bustehouder van tante Zus om zijn hoofd bond, leken die doppen op zijn oren net twee grote koptelefoons.

      Nathan Sid, Adriaan van Dis,

      in voorzetselgroep


      • de cups van een bustehouder
      • de sluiting van een bustehouder

      Enkele spelletjes later had Corrie ook al niet veel meer om het lijf. Ze had zwaardere borsten dan zij maar minder veerkrachtig. Ze hingen dodelijk vermoeid in de omvangrijke cups van haar bustehouder.

      Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

      Hij zag Suzanne naar achteren tasten om de sluiting van haar bustehouder los te maken en ineens sprongen de harde meisjesborstjes te voorschijn, de tepels, zachtroze van kleur agressief vooruitspringend.

      Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen