buurtapp


buurtapp 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; techniek en technologie; ICT; neologisme)

app waarin buurtgenoten met elkaar contact kunnen leggen, bijvoorbeeld om elkaar op de hoogte te stellen van alarmerende situaties

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een buurtapp…

is een applicatie; is software

      Algemene voorbeelden


      Ja, nu antiquair Jasper Hooijkaas uit Capelle aan den IJssel een paar maanden op de buurtapp Nextdoor zit, kent hij meer buren van naam, en zwaait hij vrolijk naar een nieuwe wijkbewoner die zich net heeft gemeld op het burenplatform.

      Trouw,

      In 2015 bezocht Hooijkaas met de wijkwethouder de oprichtingsbijeenkomst van Nextdoor in Nederland. De Amerikaanse buurtapp heeft snel voet aan de grond gekregen. Volgens de Nederlandse vestiging zitten Nextdoor-gebruikers in meer dan de helft van de 10.000 buurten.

      nrc.next,

      Van alle gemeenten in de regio zijn Vlaardingers het minst tevreden met de leefbaarheid. Die krijgt een 6,9 en daarmee bungelt de stad zelfs onderaan de lijst van alle Nederlandse gemeenten. Ook Schiedammers zijn met een 7,1 niet al te enthousiast. Het hoogste cijfer in de regio krijgt Albrandswaard: een dikke 8. Dat meldt buurtapp Nextdoor na een enquête, uitgevoerd in samenwerking met de Vrije Universiteit.

      Algemeen Dagblad,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2015

      buurtapp 2.0

      (media, communicatie en telecommunicatie; techniek en technologie; ICT; neologisme)

      groepsgesprek in een chatapp als WhatsApp, Signal of Telegram waarin buurtbewoners met elkaar communiceren, bijvoorbeeld om elkaar op de hoogte te stellen van alarmerende situaties

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een buurtapp…

      is een groepsgesprek; is een gesprek

      • [Betrokkene] is bestemd voor buurtbewoners; is bestemd voor mensen die in dezelfde buurt wonen

        Algemene voorbeelden


        U kent ze vast wel, de bordjes met 'WhatsApp buurtpreventie' en waarschijnlijk zit u zelf ook in de buurtapp. Het is één van de min of meer moderne uitingen van gemeenschapskracht. Buurtgenoten die betrokken zijn bij hun buurt, wijk of stad.

        Algemeen Dagblad,

        Nederland telt achtduizend geregistreerde WhatsAppgroepen van buurtbewoners die elkaar inseinen als er iets verdachts gebeurt. [...] Er zijn geen harde cijfers, maar de politie stelt dat het zeker heeft bijgedragen aan een afname van het aantal woninginbraken de afgelopen jaren. Wat is nut van een goede buurtapp?

        Nu.nl,

        Als bewoners de WhatsApp-groep te fanatiek gebruiken, kan het gemakkelijk misgaan. Zo schreef de Leeuwarder Courant twee weken geleden dat een groeiend aantal buurtbewoners alweer stopt met 'buurtwachtwhatsappen' omdat hun buurtgenoten te achterdochtig bleken tegenover vreemde gezichten in de wijk. 'Een goedbedoelende pizzabezorger werd ergens zomaar in het gezicht geflitst en in de buurtapp gekwakt.'

        de Volkskrant,

        Etymologie


        Aard herkomst inheems woord
        Vroegste datering 2014
        Samenhangende woorden (betekenis) appgroep; groepsapp; whatsapp ®