c'est le ton qui fait la musique


c'est le ton qui fait la musique 1.0

(taal en taalkunde)

(Frans, letterlijk 'het is de toon die de muziek maakt') hoe iets gezegd wordt is bepalend voor hoe iets opgevat wordt; het hangt er (maar) van af hoe het gezegd wordt; de manier waarop iets gezegd wordt, is net zo belangrijk als de inhoud van wat er gezegd wordt; ook: het gaat er niet om wat er gezegd wordt, maar om hoe het gezegd wordt
De oorspronkelijke Frans vorm luidt: c'est le ton quit fait la chanson. Ook in het Duits: Der Ton macht die Musik.

Algemene voorbeelden


C'est le ton qui fait la musique, luidde het aloude Franse adagium, en Tine had het geluk dat ze een man had getroffen die nu eenmaal van nature over een vrolijke noot beschikte.

De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

Daar liet hij zich het flitslicht van de fotografen welgevallen en sprak: 'Ik moet meer dan een keer gefotografeerd worden want ik ontwikkel niet gemakkelijk.' Ik vermoed dat deze grap al een verleden heeft in de taveernen van Vlaanderen, maar toen ze uit de mond van Sergio kwam, moest ik er, net als de zanger zelf, toch erg om lachen, want c'est le ton qui fait la musique.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

C'est le ton qui fait la musique. Dit prachtige Franse spreekwoord laat zich vrij vertalen naar: 'Het maakt niet uit wat je vraagt, het is belangrijk hoe je het vraagt!'

http://www.amadeos.nl/show/pagina/9/cest_le_ton_qui_..

Communicatie, het klinkt zo eenvoudig, maar blijkt in de praktijk soms enorm complex. Informatie lijkt soms zo eenduidig, maar om de boodschap op de bedoelde wijze over te brengen, spelen factoren als medium, stemgebruik of lichaamstaal een belangrijke rol. Niet voor niets luidt de Franse uitdrukking: c'est le ton qui fait la musique!

http://www.interswitch.nl/antwoordservice/ebook/899/

'C'est le ton qui fait la musique', zoals de Fransen zo mooi zeggen is een prachtige uitspraak. Het zegt eigenlijk alles! Of het nu gaat om communicatie tussen mensen, communicatie op papier of communicatie online, de toon is bepalend of klanten u vertrouwen, waarderen en u de business gunnen of weggaan om vervolgens nooit meer terug te komen.

http://www.oogvoorinhoud.nl/,

In deze benadering betrek ik de persoon zelf en vertel ik dus niet hoe ze iets moeten doen (waar het natuurlijk wel op neer komt), maar ik laat ze zelf meedenken en eigenlijk help ik hen zichzelf overtuigen van mijn beste oplossing. Pas dan ga ik over op de aanpak: "Als ik dit zo van je hoor, dan denk IK dat je … moet doen". De Fransen hebben hier een mooi spreekwoord voor: "c'est le ton qui fait la musique". Het is de toon die de muziek maakt, wat niets meer betekent in mijn ogen als "het hangt af van hoe je het brengt, hoe het opgenomen wordt".

http://platformhoogbegaafd.nl/artikelen/als-hoogbegaafde-de-vraagbaak-voor-anderen/,

Consumenten willen niet alleen dat hun probleem wordt opgelost, ze willen ook dat dat op een prettige manier gebeurt. Via het kanaal van hun voorkeur en op een gebruiksvriendelijke, transparante en aantrekkelijke manier. C'est le ton qui fait la musique!

http://www.2aim.nl/over-2aim/,