cabriodak


cabriodak 1.0

afbeelding

Bron: Mr. Choppers
( CC BY-SA 3.0 )

((vooral) in Nederland)

dak van een cabriolet; autodak dat helemaal opengeklapt, afgenomen en/of opgevouwen kan worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cabriodak…

is een dak

  • [Geheel] is het dak van een cabriolet
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan helemaal opengeklapt, afgenomen en/of opgevouwen worden

    Hoofdsemagram: dak


    Algemene voorbeelden


    Alleen maar vragen over vrouw die sterft onder cabriodak [...]. Een dag nadat de 61-jarige poetsvrouw Jeanine De Lathouwer in Lokeren overleed toen ze de cabrio van haar werkgeefster aan het kuisen was, blijft het gissen naar de oorzaak van het tragische ongeval. Vermoedelijk stikte ze nadat ze onder de dichtklappende dakklep terecht kwam.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DP3FBA8A,

    Er is niets mooier, dan met mooi weer cabrio te rijden. U geniet van de buitenlucht en de wind door uw haren. Het is dus niet voor niets dat de cabrio steeds populairder wordt in Nederland. Het dak van uw cabrio is heel speciaal omdat er een vernuftig stukje techniek achter schuilt gaat. Dit komt door een combinatie van scharnieren, hendels, hefbomen en maatwerk van stof of PVC. Dit tezamen zorgt er voor dat uw dak niet klappert en u warm en droog zit tijdens slecht weer. Een cabriodak gaat vaak stuk door slijtage, schade of vandalisme. In de meeste gevallen moet u dan een nieuw cabriodak hebben.

    http://www.cabriodak.nl/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    cabriodak 2.0

    afbeelding

    Bron: Matt Churchill
    ( CC BY 2.0 )

    ((vooral) in Nederland; neologisme)

    dak van een stadion dat helemaal opengeklapt, afgenomen en/of opgevouwen kan worden

    Betekenisbetrekking


    generalisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een cabriodak…

    is een dak

    • [Geheel] is het dak van een stadion
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan helemaal opengeklapt, afgenomen en/of opgevouwen worden

      Hoofdsemagram: dak


      Algemene voorbeelden


      In Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, verrijst per eind 2010 een nieuw nationaal stadion. Qua architectuur lijkt het stadion op de Commerzbank-Arena in Frankfurt am Main, Duitsland, met name door het opvallende cabriodak van Makrolon®-platen van Bayer Sheet Europe. Lia Manoliu, genoemd naar de in 1998 overleden, Roemeense winnares van de gouden medaille bij het discuswerpen (Mexico, 1968), past naadloos in het rijtje innovatieve, moderne sportarena's.

      http://www.sheet.bayerpolymers.com/161d497/News.htm?PHPSESSID=0400a41d121711faeef1e221ec8de3bb,

      In en om het stadion komt ruimte voor 100 businessunits, 2.500 business-seats en 10.000 parkeerplaatsen. Mocht er een dak komen, dan zal dit een 'cabriodak' worden. Daarmee kan het hele speelveld 'open' worden gelegd en niet slechts gedeeltelijk zoals in de Amsterdam Arena.

      Algemeen Dagblad,

      Beslissing over nieuw stadion in Waalhaven in 2005; plannen voor 'cabrio-dak'. [...]. Stadiondirecteur Van Merwijk van De Kuip laat in BN De Stem weten dat er in 2005 een beslissing genomen zal worden over de komst van een nieuw stadion. Op dit moment vindt er een haalbaarheidsstudie plaats voor een te bouwen multifunctioneel stadion in de Waalhaven. In het complex zou dan ook de Ahoy op moeten gaan [...]. Belangrijkste volgens Van Merwijk is dat het een topvoetbalstadion moet worden en niet een tweede Arena [...]. "We willen wel een dak, maar dan een cabriodak. Of je zit met zijn allen droog als het buiten stormt, of je zit met zijn allen in het zonnetje [...]. We beseffen dat het karakter van De Kuip niet makkelijk te evenaren zal zijn."

      http://feyenoord.netwerk.to/nieuws/news.php?b=5755,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2004