cachot


cachot 1.0

afbeelding

Bron: ecololo
( CC BY-NC-SA 2.0 )

(archaïsch)

gevangenis voor veelal kortstondige opsluiting; arrestantenlokaal

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cachot…

is een ruimte

  • [Omvang concreet] is vaak klein van oppervlak en heeft vaak slechts een geringe hoogte
  • [Functie] dient als strafruimte om er mensen in onaangename omstandigheden in op te sluiten
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is voorzien van tralies, celdeuren en grendels en biedt weinig licht en lucht
  • [Ondervinder] is voor arrestanten en gevangenen bestemd
  • [Waardering] geldt als zeer onaangenaam door de kleinheid, benauwdheid, het gebrek aan daglicht en vaak de vochtigheid

Algemene voorbeelden


De muren van de cellen en gangen zijn ruim een meter dik en alle ramen (zonder glas!) hebben dubbele tralies. Een verblijf in het cachot was erg onaangenaam door de kou, duisternis en het gezelschap. Er lag alleen wat stro op de grond om op te slapen en het water en brood moest met alle arrestanten gedeeld worden.

http://www.gevangenpoort.nl/phototour/cachot_nl.htm

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • donker cachot

Een vierkante cel, met zijden van amper anderhalve meter [...]. De kamer van overweging [...]. Bart kan gaan zitten om in extremis zijn dubieus geweten te onderzoeken en zich af te vragen of hij nog altijd bij zijn beslissing wil blijven om vrijmetselaar te worden [...]. Het is mij niet toegestaan hem te verklappen dat hij meer dan een uur in dat donkere cachot aan zijn lot overgelaten zal worden en niet in paniek hoeft te raken wegens denkbeeldige ademnood.

Liliane of de spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

in voorzetselgroep


  • een nacht in het cachot

Wie over het hekje klimt, is blijkbaar levensmoe, vindt Anna Rutten [...]. "Dan pak ik het geweer en schiet ik. Daar heb ik wel een nacht in het cachot voor over. 's Anderendaags moeten ze me toch vrijlaten omdat ik uit legitieme zelfverdediging heb gehandeld."

NRC,

  • iemand in het cachot gooien
  • iemand in het cachot werpen

Wij denken in het vrijdenkendste land ter wereld te wonen [...]. Hier kun je tenminste gewoon zeggen wat je denkt, word je niet in het cachot gegooid als je iets onwelgevalligs zegt.

http://www.theovangogh.nl/zeg.htm

  • in het cachot moeten
  • naar het cachot moeten

Even later kwam ze terug met drie pilsjes. Ze nam er zelf ook een. Wie had dat verwacht van deze doorgaans non-alcoholische vrouw? Maar ach, ik begrijp het wel. Haar dochter steekt haar man neer, en moet naar het cachot. Vervolgens belandt die man in een ziekenhuis dat afbrandt.

De droogte, Herman Brusselmans,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


cachot 1.1

(archaïsch)

celstraf in het cachot
Vaak voorafgegaan door een specificatie van de tijdsduur.

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Ik maakte me kwaad, ik gebruikte het woord zeiker of iets in die aard en dat had ik natuurlijk niet mogen doen, ik moest op het rapport verschijnen, de kompagniekommandant gaf me eenentwintig dagen arrest. Ik mocht me niet eens verdedigen. Toen kon ik weer mijn mond niet houden, zelfs niet met al die sterren in de kamer en voor ik het wist had ik vier dagen cachot kadeau gekregen.

Berthold 1200, Paul Koeck,

"Brutale kinkel!" schold de majoor. "Een beetje eerbied zou jou niet misstaan! Voor die woorden zou ik je in de kazerne tien dagen cachot geven! En meer!"

Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,

Tijdens mijn legerdienst heb ik ook eens 3 dagen cachot gehad (= in de dag uw dienst doen en 's avonds 19.00h de cel in tot 06.00h).

http://dc.netadmin.be/topic.asp?TOPIC_ID=52802,