cadet


cadet 1.0

iemand die voor zijn beroep een opleiding tot officier volgt of een voorbereidende opleiding daartoe aan een cadettenschool; leerling-militair aan een cadettenschool, militaire school of militaire academie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cadet…

is een militair; is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt een militair uniform, meestal in camouflagekleuren en met een ronde soldatenhelm of een pet
  • [Groep] behoort tot het leger: de landmacht, de luchtmacht of de marine
  • [Rang of hiërarchische positie] is in Nederland gelijk aan de laagste officiersrang, aangezien het om een officier in opleiding gaat en heeft daarom de rang van vaandrig of cadet-vaandrig
  • [Deskundigheid of vaardigheid] volgt een opleiding aan een cadettenschool (een vooropleiding), een militaire school of een militaire academie
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] volgt zijn opleiding en oefent zijn functie uit voor zijn beroep
  • [Toepassingsgebied of bereik] wordt in België niet uitsluitend maar wel vooral binnen de marine zo genoemd

Algemene voorbeelden


Romans. De stad en de honden door Mario Vargas Llosa, 2001. De 'honden' zijn cadetten van de cadettenschool, de stad is Lima. De sterke cadetten begeven zich in allerlei situaties en terroriseren hun zwakkere kameraden.

http://home.planet.nl/~vlie0942/Landenpagina/Peru.htm

In camouflagepak in de collegebanken. Je ziet het alleen op de KMA in Breda. Soms, bij bijzondere gelegenheden, dragen de cadetten hun keurige Dagelijks Tenue, de militaire variant van jasje-dasje.

http://wwwutnws.utwente.nl/utnieuws/data/35/36/KMA.html,

In 1993 kwamen vier kadetten om en werden 86 man in ziekenhuizen opgenomen nadat op de marinebasis van Roesski-eiland het eten was opgeraakt.

De Standaard,

Schunnige opmerkingen werden gelardeerd met het steken van een sigaret in de penis of het versieren van het geslachtsdeel met een horloge, aldus de dagvaarding. Volgens officier van justitie mr. J. Rijkers waren de vrouwelijke kadetten verre van gediend van dit soort vrijpostigheden en moeten de inmiddels ontslagen kadetten daarvoor gestraft worden.

Meppeler Courant,

De staf bestaat inmiddels uit officieren die als kadet in de jaren '78 tot '83 aanmonsterden, en ook Jan Willem hoort daarbij. Toch accepteert hij het onder zijn voorwaarden en wordt daarmee de eerste commandant in het korps die ooit als jeugdlid aanmonsterde. De afgelopen drie jaar is voornamelijk gewerkt aan de organisatie van het korps, de veiligheid aan boord en het opleiden van de kadetten in de interessen die ze aan boord tonen.

http://www.assam2.nl/

Kadetten in hagelwitte uniformen liepen te pronken op de kade, wedijverend in een spel van wederzijdse verleiding met de Spaanse doña's die zelfbewust paradeerden langs de schepen.

http://www.mvo.be/history-adventure-ships02.html,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • cadetten opleiden

De politiemacht heeft slechts één doel, leert hij de kadetten die hij opleidt: de wet handhaven en de vrede bewaren.

NRC,

met adjectief ervoor


  • militaire cadetten

Militaire cadetten leren hoe ze de vorige oorlog hadden moeten winnen en dat leren ze van de generaals die de vorige oorlog net verloren hebben.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3284156/2012/07/09/Egyptische-leger-waarschuwt-president-Morsi.dhtml,

Ondanks de oplopende spanningen verschenen Morsi en chef Hussein Tantawi van de Opperste Militaire Raad maandag samen op een ceremonie voor militaire cadetten die met succes hun opleiding hadden afgerond.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3284156/2012/07/09/Egyptische-leger-waarschuwt-president-Morsi.dhtml,

Bij het Militair Instituut Jose Marti houden meer dan 200 militaire kadetten een bijeenkomst om het neerschieten van de vliegtuigen te steunen en om het "imperialisme" aan te klagen.

De Standaard,

  • een jongere cadet
  • oudere cadetten

Het volgende onderdeel is het deel dat hij niet prettig vindt, en hij instrueert zichzelf zoals hij een jongere cadet zou doen: tap bloed af, doe niet zo belachelijk, tap nou maar gewoon bloed af.

Het tijgerspoor, Julia Leigh,

Naast het lesprogramma aan boord wordt gestreefd om de wat oudere kadetten als stagiair(e) te laten meevaren op binnenvaart, kust- en grote vaart.

http://www.zkk.nl/nederlands/index.html

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • cadetten van de academie
  • cadetten van de KMA uit Breda
  • cadetten van de Koninklijke Militaire Academie
  • cadetten van de marine
  • cadetten van de militaire school
  • cadetten van de Britse Royal Air Force
  • cadetten van de zeevaartschool

Deze fundamentalistische groepering, die niet officieel in Jordanië is geregistreerd maar al sinds 1953 bestaat, had volgens Jordaanse veiligheidsfunctionarissen geprobeerd onder de kadetten van de academie steun te werven voor de samenzwering tegen de Jordaanse vorst.

NRC,

De deelnemers hadden in totaal vijftien hindernissen te nemen en het team van de cadetten van de KMA uit Breda hadden hiervoor 4 uur en vijftig minuten nodig en behaalden hiermee de eerste prijs.

Meppeler Courant,

De gevechtscursussen voor beroepspersoneel bestonden al langer met name voor de cadetten van de Koninklijke Militaire Academie en leerlingen van de Koninklijke Militaire School.

http://www.korpscommandotroepen.nl/kct/index.html

In 1803 werd een instituut voor cadetten van de marine opgericht dat negen jaar zou bestaan.

http://www.kim.nl/

Langs een erehaag van soldaten van lucht-, land-, zee-, en rijkswacht, brachten acht kadetten van de militaire school de lijkkist, waarover de Franse vlag was gedrapeerd.

De Standaard,

In John Wayne: unquiet American zagen we hoe hedendaagse kadetten van de militaire school van San Diego in het kader van hun opleiding naar Sands of Iwo Jima keken, waarin Wayne de oorlogsheld in de Pacific uithing, terwijl hij tijdens de Tweede Wereldoorlog geen dag had gediend, omdat hij het te druk had in Hollywood.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Cadetten van de Britse Royal Air Force (RAF) krijgen een extra opleiding; ze moeten de foxtrot leren dansen.

De Standaard,

Meisjes kiezen voor de zee om dezelfde reden als jongens, blijkt uit gesprekken met de kadetten van de Zeevaartschool.

De Standaard,

met substantief ervoor


  • een groep cadetten
  • een klas cadetten
  • een ploeg cadetten

En wat het respect voor de VN-troepen betreft wees conferentiewoordvoerder Fred Eckhard nog op het feit dat moslim-soldaten afgelopen zomer een groep Joegoslavische kadetten, die na een akkoord met de moslims door de VN-soldaten werden begeleid, hadden afgeslacht.

NRC,

Hij begeleid een groep kadetten en samen voeren ze opdrachten of werkzaamheden uit, gaan zeilen of onderhouden bijvoorbeeld een gedeelte van het schip.

http://www.zkk.nl/nederlands/index.html

Met een klas kadetten ben ik op weg naar Gent waar we door het gemeentebestuur zullen worden ontvangen.

Weerloos, Jan Siebelink,

De ploeg kadetten van de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen, die een praktische opleiding krijgen aan boord van het logistiek en bevoorradingsschip "Godetia".

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • officieren en cadetten

Behalve de hierboven vermelde officier, die voor beperkte tijd tekende, hebben 3 officieren, een sergeant en een korporaal hun gegeven erewoord teruggeven en werden gevoegd bij de groep officieren en cadetten die geweigerd hadden.

NRC,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


cadet 2.0

((vooral) in Nederland)

lid van het zeecadetkorps

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kadet…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is lid van het zeecadetkorps, een vereniging die vergelijkbaar is met de waterscouting (of zeeverkenners)
  • [Leeftijd] is tussen de 11 en 18 jaar oud
  • [Geslacht] is een jongen of een meisje
  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] heeft al een soort voorbereiding op werk in de scheepvaart
  • [Activiteit of handeling] leert van alles over boten of schepen en is veel te vinden op het water
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit als hobby

Algemene voorbeelden


De leiding van het Zeekadetkorps heeft een bijeenkomst op de Naarden gehouden om de cadetten en hun ouders te informeren.

http://www.schuttevaer.nl/epaper_files/WS39-2006.pdf,

De Zeekadetten is een vereniging vergelijkbaar met de scouting. In het weekend kunnen kinderen van 11 tot 18 jaar op het schip vanalles doen en leren. En dat is ook het verschil met de scouting. Een van de doelstellingen van de Zeekadetten is de jonge kadetten voorbereiden op een eventuele baan in de scheepvaart.

http://www.omroepbrabant.nl/?news/102429872/Zeekadetten+vertrekken+naar+Lelystad.aspx,

Nederland telt negentien zeekadetkorpsen plus één in oprichting (op Urk). Tien korpsen waren tijdens het zomerkamp vertegenwoordigd. Daarnaast waren er kadetten uit het Engelse Torbay en het Vlaamse Leuven present in Middelharnis. Torbay is de zustergemeente van Hellevoetsluis, waar een van de Nederlandse zeekadetkorpsen gevestigd is.

http://www.eilandennieuws.nl/1046/zeekadetten-kwamen-voor-zomerkamp-naar-middelharnis-dit-is-geen-computergame-dit-is-echt-.html,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


cadet 3.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur; (vooral) in België)

jonge deelnemer aan een wedstrijdsport van rond de twaalf tot veertien; jeugdspeler van rond de dertien in de competitiesport

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cadet…

is een persoon

  • [Geheel] is lid van een sportclub
  • [Rang of hiërarchische positie] bevindt zich onder de junioren en scholieren en boven de miniemen en pupillen
  • [Leeftijd] heeft de leeftijd van een beginnende puber, dus afhankelijk van de precieze sport tussen de twaalf en veertien
  • [Deskundigheid of vaardigheid] doet aan een bepaalde wedstrijdsport, bijv. voetbal, basketbal, korfbal, atletiek, wedstrijdzwemmen
  • [Geslacht] is een jongen of een meisje
  • [Activiteit of handeling] doet aan een sport, vaak op een hoog niveau, en neemt deel aan competities

Algemene voorbeelden


Andere senioren en junioren spelen 2x30 min. met 10 min. rust. Scholieren spelen 2x25 min. met 10 min. rust. Cadetten spelen 2x20 min. met 10 min. rust. Pupillen spelen 4x10 minuten zonder rust. Miniemen spelen 3x10 minuten.

http://www.korfbal.be/download/spreekbeurt.pdf

De grootste puntenverzamelaars waren echter cadetten Dieter Jaspers en Stijn Robben. Niemand kwam in de buurt van Dieters vier meter met de polsstok.

http://www.dcla.be/Zomer03-1.html,

"Nu reken ik op goede resultaten in de thuismatchen tegen Guimaraes en RWDM. Dan kunnen we nadien met onze kadetten naar Brugge trekken."

De Standaard,

Hij loodste eerst de kadetten (1971) en vervolgens de junioren (1972) naar Europees goud, waarna hij gedurende drie jaar de nationale ploeg in handen kreeg ('73-'76).

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • winnen

Ik trok naar Bakoe met onder meer vier spelers uit de tweede klasse, jonge talenten in wie ik rotsvast geloof. Onze kadetten wonnen twee jaar geleden het Europees kampioenschap. Zij zijn de toekomst van het Turkse voetbal en iedere jonge voetballer weet nu dat hij kan worden opgeroepen.

De Standaard,

met substantief ervoor


  • 400 m cadetten
  • 1500 m cadetten
  • hinkstapspringen cadetten
  • polsstokspringen cadetten

De DCL-jeugd deed ook van zich horen tijdens hun nationale kampioenschappen: Jokke Wijnants werd kampioen op de 400 m bij de scholieren en Johan Billet in het polsstokspringen kadetten.

http://perswww.kuleuven.ac.be/~pb765020/atletiek/dclageschiedenis.htm

Tijdens de Nationale jeugdkampioenschappen stonden twee DCL-atleten op het hoogste schavotje: Gilles Waegeneers op de 400 m kadetten en Carole Hendrickx op de 1500 m scholieren.

http://perswww.kuleuven.ac.be/~pb765020/atletiek/dclageschiedenis.htm

Bart Veugelen, op de 2000 m steeple scholieren, en Tom Vertommen, in het hinkstapspringen kadetten, veroverden het kampioenenschildje.

http://perswww.kuleuven.ac.be/~pb765020/atletiek/dclageschiedenis.htm

Op de Nationale kampioenschappen oogstten wij enkele medailles: Sara Gijsen werd kampioene op de 1500 m kadetten, Bart Ons sprong het hoogst met de polsstok bij de juniores en Katrien Meeusen won de 100 m horden bij de beloften.

http://perswww.kuleuven.ac.be/~pb765020/atletiek/dclageschiedenis.htm

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • de cadetten van Sint-Truiden
  • de cadetten van Ternesse

"Dat ze niet komen klagen dat de toegangsprijzen te hoog zijn, want de supporters van Sint-Truiden gooiden met geld naar me," zei de 19-jarige verdediger, die één jaar bij de kadetten van Sint-Truiden voetbalde.

De Standaard,

Hij is oefenmeester van de kadetten van Ternesse. En toen er een plaatsje vrijkwam om de miniemen te trainen, dacht hij aan mij.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • bij de cadetten

Pieter-Jan Van Eynde gaf bij de cadetten lange tijd mee de toon aan.

http://www.dcla.be/Winter04_01.html,

Bij de kadetten waren wij 1ste, bij de scholieren 2de en ook bij de juniores-seniores waren wij de sterkste.

http://perswww.kuleuven.ac.be/~pb765020/atletiek/dclageschiedenis.htm

In Willebroek (bekend voor de baanrecords 2 km) verbeterde ik bij de kadetten het record met 1 min., en bij de juniors heb ik het baanrecord met 1min30sec. verbeterd.

http://users.pandora.be/brian.ryckeman/open_water.htm

  • voor cadetten

Onze landgenoot Olivier Rochus is als eerste Belg winnaar geworden van de Orange Bowl voor kadetten (14 jaar) in Miami.

De Standaard,

Tijdens de jongerenkampioenschappen zegevierden Hedwig Ruyts op de 400 m scholieren en de Lommelse meisjes Jeannine Roosen op de 100 m en Marie-Louise Roels in het hoogspringen voor kadetten.

http://perswww.kuleuven.ac.be/~pb765020/atletiek/dclageschiedenis.htm

met ander, nevengeschikt substantief


  • cadetten en scholieren
  • senioren, junioren, scholieren, cadetten, pupillen en miniemen
  • miniemen, cadetten en scholieren

Op woensdag 21 januari 2004 vindt in de Topsporthal Vlaanderen in Gent de openingsceremonie plaats van het Europees Jaar van Opvoeding door Sport. Onder meer ons landelijk indoor atletiekkampioenschap voor cadetten en scholieren zal daarvoor het decor zijn.

http://limburg.schoolsport.be/new_site/basis/algemeen/Nieuwsbrieven2003-2004/nieuwsbr-basis.jan.htm,

Bij korfbal zijn de spelers onderverdeeld in: senioren, junioren, scholieren, cadetten, pupillen en miniemen, naargelang de leeftijd.

http://www.korfbal.be/download/spreekbeurt.pdf

De wedstrijden voor kadetten en scholieren, met een volledig programma, gaan gelijktijdig door op twee stadions: het Sportcentrum Leuven voor de jongens en het Boudewijnstadion te Kessel-Lo voor de meisjes.

775

Tientallen leerlingen nemen elk jaar deel aan de interscolaire SVS-competities voor verschillende sporten: voetbal, volley, basket, tennis, krachtbal, pingpong, atletiek, rugby, paardrijden en -verzorgen. Die competities hebben op woensdagmiddag plaats. Er zijn schoolploegen voor miniemen, kadetten en scholieren.

http://www.sint-rembert.be/vlti/

Iets voorbij het halfuur kreeg Frédéric Peiremans de enige gele kaart van een uiterst faire partij na een stevige tackle op Christophe Kinet, met wie hij nog in de kadetten en scholieren van Anderlecht samenspeelde.

De Standaard,

overig


  • de cadetten B

Op de Nationale Veldloopkampioenschappen te Waregem werd Sara Gijsen kampioene bij de kadetten B. Voor de rest kwam DCLA er niet aan te pas!

http://perswww.kuleuven.ac.be/~pb765020/atletiek/dclageschiedenis.htm

Bij dat beeld zwoer ik, reservespeler van de Kadetten B, telkens weer, dat ik nooit zelf keeper zou worden, die zondebok voor alle kritiek.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


cadet 4.0

(sport en recreatie; transport, verkeer en reizen; scheepsbouw en scheepvaart; watersport)

kleine zeilboot voor twee kinderen van zeven tot zeventien die bij wedstrijdzeilen gebruikt kan worden; tweemanszeilboot voor kinderen in de leeftijd van zeven tot zeventien jaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cadet…

is een vaartuig; is een vervoermiddel

  • [Omvang concreet] is tamelijk klein
  • [Deel] heeft een zeil
  • [Activiteit of handeling] kan gebruikt worden bij het zeilen
  • [Gebruikswijze] kan gebruikt worden bij wedstrijdzeilen
  • [Gebruiker] is bedoeld voor kinderen, voor twee kinderen

Algemene voorbeelden


De cadet is een kleine tweemanswedstrijdzeilboot voor kinderen van 7 tot 17 jaar. Hij wordt getuigd met een grootzeil, fok en spinnaker. De boot heeft een steekzwaard en opklapbaar roer. Hij kan tot 5 beaufort het water op.

http://www.celinecuypers.be/archives/636,

Onze zoons worden te groot voor de cadet en nemen met spijt afscheid van hun mooie boot. De boot heeft een succesvol wedstrijdverleden en zeilt uitstekend.

http://www.marktplaats.nl/a/watersport-en-boten/open-zeilboten/m678048631-cadet-tweemans-zeilboot-voor-de-jeugd.html,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen