caleidoscoop


caleidoscoop 1.0

afbeelding

Bron: Michalska
( CC BY-SA 3.0 )

kijker die bestaat uit een veelhoekige koker met binnenin twee schuine spiegels en met aan het ene eind een kijkopening en aan de andere kant een compartiment in doorschijnend materiaal, dat losse kleine kleurige voorwerpen bevat
De gebruiker ziet door de kijkopening kleurige symmetrische patronen die wisselen wanneer men de kijker schudt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een caleidoscoop…

is een kijker

  • [Deel] bestaat uit een veelhoekige koker met binnenin twee schuine spiegels en met aan het ene eind een kijkopening en aan de andere kant een compartiment in doorschijnend materiaal, dat losse kleine kleurige voorwerpen bevat
  • [Herkomst of oorsprong] werd uitgevonden door de Schotse natuurkundige Sir David Brewster in 1847
  • [Werking of functionering] toont aan de gebruiker veelkleurige symmetrische patronen die wisselen naarmate men de kijker schudt

    Algemene voorbeelden


    Ivo staat op om de plaat om te draaien. Op de terugweg loopt hij om het bed heen en pakt mijn caleidoscoop. Goed idee. Moet erg mooi zijn als je stoned bent. Ik kijk naar zijn wang terwijl hij in de caleidoscoop kijkt.

    Het wil nog maar niet zomeren, Hannes Meinkema,

    Deze kamer was in de achttiende eeuw de waag van Sloten. Daarom liggen er in deze ruimte behalve de vele caleidoscopen en optische speeltjes voor de verkoop, ook voorwerpen die met meten en wegen te maken hebben.

    http://www.leeuwarder-courant.nl/Index/0,4696,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.leeuwarder-courant.nl%2FPaginaPrint%2F1%2C7159%2C23-4-3881--1263305---%2C00.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    caleidoscoop 1.1

    bonte mengeling

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Het onderwijs vormt een ware caleidoscoop voor tal van aspecten van sociale cohesie die in dit rapport de revue passeren.

    http://www.omv.nl/ATEST/fnieuwsbrief/FNIEUWS.html,

    The Pillow Book is een erotische caleidoscoop waarin fetisjisme en oedipale driften zijn vermengd met de schrijfdaad zelf.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: aan

    • een caleidoscoop aan opvattingen

    De moslimgemeenschap kent evenals de rest van de Nederlandse samenleving een caleidoscoop aan opvattingen. In die zin bestaat de moslimburger net zo min als de Nederlander. In het normen en waardendebat is het van belang om de overeenkomsten te benadrukken in plaats van de verschillen te problematiseren.

    http://www.islamenburgerschap.nl/start.html

    Voorzetsel: van

    • een caleidoscoop van conflicten
    • een caleidoscoop van contrasten
    • een caleidoscoop van gedachten
    • een caleidoscoop van klanken
    • een caleidoscoop van meningen
    • een caleidoscoop van tegenstellingen
    • een caleidoscoop van vlekjes

    Er was nog steeds niets veranderd, nog steeds die krankzinnige caleidoscoop van tegenstellingen die maakte dat ik zo van Amerika hield.

    Crisis four, Andy McNab,

    Als iemand op zoek is naar een prachtige down-tempo plaat vol betoverende soundscapes dan is hij bij DJ Food altijd aan het juiste adres. Een absolute aanrader, deze caleidoscoop van klanken.

    http://www.uptomusic.com/nl/bespreking/detail.asp?id=4230

    Voor het Rathenau Instituut staat in deze caleidoscoop van meningen één ding vast: nu ICT is doorgedrongen tot de haarvaten van de maatschappij, is het debat over de gevolgen ervan niet langer een debat van weinigen.

    http://www.rathenau.nl/nl/profiel/index.html