cantabile


cantabile 1.0

(muziek)

op zangerige wijze uit te voeren of uitgevoerd; zangerig, melodieus voor te dragen of voorgedragen; zangerig; melodieus
Gebruikt als voordrachtsaanduiding in een instrumentaal muziekstuk.

Algemene voorbeelden


In de Michelangelo-liederen zingen de strijkers als bij Moessorgski, zoals ook de sonore bas van Sergei Aleksashkin voortdurend aan de Boris herinnerde, weliswaar Slavisch gedeprimeerd, maar dan toch cantabile.

NRC,

Door de andere besnaring en de met leer in plaats van met vilt beklede hamertjes klinkt de piano droger, waardoor je een groter contrast krijgt tussen parlando en cantabile, tussen spreken en zingen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een cantabile karakter

Aan sterke schema's, aan rijmdwang, heb ik me nooit gehouden. Gedichten moeten ook zangerig zijn, een cantabile karakter in poëzie stel ik op prijs. Zowel in het schrijven als in het lezen van poëzie wil ik ontroerd worden.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010857574:mpeg21:a0292,

cantabile 2.0

(muziek)

langzaam, expressief, zangerig deel van een muziekstuk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cantabile…

is een deel

  • [Geheel] maakt deel uit van een muziekstuk
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is langzaam, expressief en zangerig van aard

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een Schubertiaans cantabile
    • een stroef cantabile

    Het Andante con moto van het tweede pianotrio huppelt voorbij met fikse tred, in plaats van een in peinzen verzonken pas. Het verliest daardoor aan fatalistische tragiek, maar krijgt een heel charmant Schubertiaans cantabile.

    De Standaard,

    Ook de eerste violen bleken de zorgvuldig gedistilleerde precisie van vóór de pauze nu niet in praktijk te brengen: onzuivere intonatie en een weinig expressief, stroef cantabile, waar Schiff onophoudelijk leek te smeken om vrijuit en met een zinderend Weense lichtheid te zingen.

    De Standaard,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • het snikkende cantabile
    • een zinderend cantabile

    Met subliem gedistilleerd samenspel [...] leverde het kwartet een altijd dienend pleidooi voor de onwaarschijnlijk dramatische kracht van de muziek: de beklemmende suspens en verschrikking van het symfonische eerste deel, het snikkende cantabile en de schrijnende angstkreten van het Andante, het venijnige Scherzo, en de huiverig dansende finale.

    De Standaard,

    In het Intermezzo biedt het zinderende cantabile van Frank Peter Zimmermann het gehoor even soelaas, maar de uit Ligeti's Etudes overgewaaide snel afdalende toonladderslierten stuwen almaar obsessiever naar een luidruchtig slotcrescendo.

    De Standaard,