cao-bespreking


cao-bespreking 1.0

(business, economie en financiën)

bespreking tussen werkgevers en werknemers over een (nieuwe) collectieve arbeidsovereenkomst (cao)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cao-bespreking…

is een bespreking

  • [Betrokkene] wordt gehouden tussen vertegenwoordigers van de werkgevers en de werknemers (de sociale partners)
  • [Onstoffelijke inhoud] gaat over een (nieuw af te sluiten) collectieve arbeidsovereenkomst (cao)

    Algemene voorbeelden


    Tijdens de cao-bespreking zijn onder meer afspraken gemaakt om 2750 leer-werkplekken voor jongeren en honderd banen voor jonggehandicapten te creëren.

    http://www.penoactueel.nl/arbeidsrecht/werkgever-biedt-truckers-2-5-procent-6099.html,

    "Het is onrealistisch te hopen dat sectoren en bedrijven tegen het einde van dit jaar rond zijn met hun cao-besprekingen."

    De Standaard,

    De werkgevers in het streekvervoer hebben een commissie van goede diensten ingesteld om de mogelijkheden te onderzoeken de vastgelopen cao-besprekingen weer vlot te krijgen.

    NRC,

    Wijffels zal een vierdaagse werkweek voor zijn organisatie niet blokkeren, als de cao-besprekingen definitief stuk lopen en de Rabobank een deelakkoord met de bonden moet sluiten.

    NRC,

    De nieuwe CAO-bespreking werd doorgeschoven naar de volgende regering.

    http://www.acodonderwijs.be/Antwerpen/home.htm

    De komende weken moet blijken of vakbonden en bankiers er in kunnen slagen om de vorig jaar afgebroken CAO-besprekingen weer op gang te krijgen en of de eerste vierdaagse werkweek voor een hele bedrijfstak realiteit zal worden.

    NRC,

    Door de ingreep van de regering in de loonvorming was het niet goed mogelijk om cao-besprekingen te houden. Om een cao-loos tijdperk in 1976 in Nederland te voorkomen stelden de vakbonden aan de werkgevers voor om de cao's met 6 maanden te verlengen.

    http://www.fnvbondgenoten.net/host/industriebond/stakingici.html

    Shell kon, bij de eerste cao-bespreking op 24 januari 1977, die bepalend was voor de andere onderhandelingen in de chemie in Rotterdam, moeilijk ruimte voor overleg laten terwijl ze vasthoudendheid verlangde van andere werkgevers.

    http://www.fnvbondgenoten.net/host/industriebond/stakingici.html

    De Dienstenbonden van FNV en CNV gaan de komende weken langs de supermarkten om te peilen of het personeel bereid is in actie te komen wanneer de CAO-besprekingen (voor 200.000 medewerkers) definitief zouden mislukken.

    NRC,

    Hij noemde als oorzaak de dreigende "afbraak" van de verzorgingsstaat door vermindering van vakantiedagen bij ziekte, werktijden in het weekeinde en nulrondes bij CAO-besprekingen.

    NRC,

    Waar ik bij deze CAO-besprekingen steeds meer achter kwam, is dat ik eigenlijk met mannen als Van den Akker (FME-voorzitter, red.) en Akzo-directeur De Leij zat te onderhandelen.

    NRC,