carnivoor


carnivoor 1.0

dier dat zich alleen of bijna uitsluitend voedt met prooidieren of aas; vleeseter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een carnivoor…

is een dier

      Algemene voorbeelden


      De carnivoor: [...]. Het begrip carnivoor wordt gebruikt voor dieren die dierlijk voedsel eten alsook voor vleesetende planten. Ook aaseters, viseters, eiereters, bloedeters en insecteneters zijn carnivoren. Dit houdt in dat als het dier 95% of meer dierlijk voedsel op het menu heeft, het een vleeseter is. Indien deze dus meer dan 5% plantaardig voedsel eet, is het geen carnivoor.

      http://www.quolibet.nl/index.php/ik-wil-een-reptiel/voeding,

      Op de steppen in Zuidelijk Argentinië is [...] een graf ontdekt van waarlijk enkele grote carnivoren, waarbij T-rex slechts een snotneus is. De 5 monsters, Giganotosaurus genaamd, wogen 8 ton en hadden een lichaamslengte van 14 meter.

      http://www.geo.uu.nl/ngv/index.html

      Krokodillen en kaaimannen behoren tot de reptielengroep Crocodylia [...]. Deze reptielen zijn carnivoren (vleeseters). Ze houden zich schuil in rivieren, meren en moerassen en grijpen elke prooi die hen voor de voeten komt. Krokodillen en kaaimannen eten vis en kikkers in één hap op.

      http://users.skynet.be/zoekheteensop/reptielen.htm

      Vleeseters of carnivoren (honden, katten, vossen,...) hebben heel scherpe hoektanden waarmee ze hun prooi vastgrijpen en verscheuren. Hun snijtanden zijn klein en zwak. Om een brok vlees af te scheuren, gebruiken ze hun kiezen.

      http://www.kinderenwebhotel.be/WO_natuur/zoogdieren.htm

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • agressieve carnivoor
      • echte carnivoor
      • krachtige carnivoor
      • strikte carnivoor

      Ruggenzwemmer of bootsmannetje - notonecta glauca -: Zwemt op zijn rug en de vleugels vormen een kiel [...]. Is een tamelijk agressieve carnivoor: kikkervisjes, visjes, larven en nimfen staan op het menu.

      http://www.argo.be/scholen/geonatuur/waterdieren/

      Wolven zijn zoogdieren, die vooral te vinden zijn in de toendra, steppe, open bebost terrein en in bossen [...]. Deze krachtige carnivoren verschillen sterk van vachtskleur: variërend van bijna wit (poolgebieden) tot geelachtig-bruin of zelfs zwart in de meer zuidelijke streken.

      http://www.pretparken.be/nl/info/zoo/dieren/zeeleeuw.asp

      Omdat de nerts net als bijvoorbeeld de kat een strikte carnivoor is, hebben er (gedurende de evolutie) metabolische aanpassingen plaatsgevonden. Dientengevolge is de eiwitbehoefte relatief hoog in vergelijking met omnivoren.

      http://www.stw.nl/,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen