carrièrevrouw


carrièrevrouw 1.0

vrouw die ervoor kiest met betaalde arbeid carrière te maken en niet alleen maar een rol vervult als echtgenote of moeder; vrouw met een arbeidscarrière; vaak pregnanter ook: vrouw die er alles voor over heeft met betaalde arbeid carrière te maken en daarom bijvoorbeeld geen kinderen neemt; vrouw met een sterke ambitie om in haar loopbaan hogerop te komen; vrouwelijke carrièremaker; carrièremaakster

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een carrièrevrouw…

is een vrouw

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een betaalde baan en een arbeidscarrière; heeft een sterke ambitie om hogerop te komen in haar arbeidscarrière

  Hoofdsemagram: vrouw


  Algemene voorbeelden


  Net als alle carrièrevrouwen kennen journalistes de 'Catch-22' die Diana Goodman van de BBC treffend verwoordt: "De ironie is dat je je uit de naad werkt en vervolgens te horen krijgt: je bent een workaholic, heb je geen privé-leven?"

  NRC,

  Maakt het feit dat carrièrevrouwen meer aanzien hebben, full-time moeders of huisvrouwen een gerechtvaardigd doelwit voor schampende opmerkingen? Wordt het IQ van een vrouw die stopt met werken ineens gehalveerd?

  NRC,

  Jenny is het typevoorbeeld van een carrièrevrouw. Haar job stond al die jaren op de eerste plaats. Voor een man in haar leven was geen plaats.

  De Standaard,

  "Ik zie in mijn omgeving heel veel carrièrevrouwen die òf thuis gaan werken òf kiezen voor geen kinderen. Dat eigen bedrijf hoort bij de vrouwen van mijn generatie, die er aan gewend zijn dat alles mogelijk is: geld uitgeven, genieten van de kinderen waarvoor je heel bewust hebt gekozen, voldoende vrije tijd èn een eigen carrière."

  NRC,

  Een ander pervers effekt van de tijdsfaktor is dat carrièrevrouwen veel minder dan mannen de tijd nemen "om de netwerken te onderhouden waarin men nuttige vriendschappen aanknoopt".

  De Standaard,

  De voor hem ongewoon uitdagende seks met Nigels moeder werkte in eerste instantie bevrijdend, maar weldra zag hij in haar de carrièrevrouw bovenkomen en verkoelde de verhouding.

  De Standaard,

  Niemand in Washington zou eraan denken Hillary Clinton Sugar Lips (suikerlippen) te noemen. Wie op 5 november ook met de prijs gaat lopen, de Amerikanen zullen moeten wennen aan een carrièrevrouw in het Witte Huis.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • een carrièrevrouw bekronen

  Het vrouwenblad Marie Claire gaat mee met zijn tijd. Het is erachter gekomen dat, op de drempel van de 21ste eeuw, veel van zijn lezeressen buitenshuis werkende vrouwen zijn die hard aan een eigen beroepscarrière timmeren. Het worden er blijkbaar zelfs zoveel, dat het voor Marie Claire commercieel interessant wordt om die doelgroep specifiek te benaderen. Laat ons daarom jaarlijks een carrièrevrouw bekronen als "Vrouw in het Bedrijfsleven", bedacht het blad in 1993. En zo geschiedde.

  De Standaard,

  met adjectief ervoor


  • de autonome carrièrevrouw
  • de assertieve carrièrevrouw
  • de Japanse carrièrevrouw
  • de jonge carrièrevrouw
  • de moderne carrièrevrouw
  • een jonge carrièrevrouw
  • een zelfbewuste carrièrevrouw
  • succesvolle carrièrevrouwen

  Masako gaf bijna vier jaar geleden een veelbelovende loopbaan bij het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken op om te trouwen met kroonprins Naruhito. Ze was het voorbeeld van de moderne Japanse carrièrevrouw. Ze had gestudeerd aan de Engelse universiteit van Oxford en in het Amerikaanse Harvard.

  De Standaard,

  Een halsband die zij een keer had gemaakt, die zij toevallig bij de hand had toen we voor het eerst op een avond van de VSSM aan het spelen waren, en die gaandeweg 'mijn halsband' is geworden. Doet zij mij die om, of zegt zij me die om te doen, dan vindt in mijn hoofd een grote verandering plaats: van een zelfbewuste carrièrevrouw word ik ineens een gehoorzame slavin die kritiekloos doet wat haar meester van haar vraagt.

  http://www.xs4all.nl/~tateoac/

  Ze had Clyde zelfs voorgesteld dat ze zou kunnen doen wat die succesvolle carrièrevrouwen van tegenwoordig deden: met een dubbele naam door het leven gaan, zich Kathy Calder Hicks noemen.

  De wolvenlus, Nicholas Evans,

  Ik ben bezig een stuk van mijn persoonlijkheid, mijn normale ik, de jonge carrièrevrouw, aan de kant te schuiven.

  http://www.xs4all.nl/~tateoac/

  Vrouwen voeren een meer subtiele paringsdans uit. Het stereotype beeld van de erotische uitstraling werkt nog steeds. Parfum, juwelen, korte rokjes en diepe insnijdingen, naaldhakken, aanstellerig gedrag, kortom de stoeipoes spelen, lukt altijd. Anderzijds is er ook de verleiding van het feministisch imago. In plaats van benen, billen en borsten te accentueren, trekt men de kaart van de assertieve en autonome carrièrevrouw.

  http://www.easy.be/jobs/relaties/jobs_rel1.asp

  Hij begreep alleen niet goed wat een jonge carrièrevrouw als Ilse Beerten had bezield om het aan te leggen met een lokale politicus.

  De vijfde macht, Pieter Aspe,

  met koppelwerkwoord


  • een carrièrevrouw zijn
  • een carrièrevrouw worden

  Mijn moeder was een carrièrevrouw. Het huis was leeg als we uit school kwamen.

  http://www.psychoanalytischinstituut.nl/actueel.shtml,

  De meeste Amerikaanse vrouwen doen niet langer hun best een perfecte echtgenote, moeder en carrièrevrouw te worden.

  De Standaard,

  'Je bent veel meer een carrièrevrouw dan een moederlijk type,' zeg ik.

  Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

  in voorzetselgroep


  • anticonceptiepil voor carrièrevrouwen
  • vervelend voor carrièrevrouwen

  Wie alleen kiest voor het derde (de zorgzame samenleving), legt, in de huidige omstandigheden, de zorgtaken uitsluitend op de schouders van vrouwen. Heel vervelend voor al die carrièrevrouwen die na hun 35e nog aan kinderen willen beginnen maar waar het niet lukt.

  http://www.9maand.be/vruchtbaar/moeilijk/moeilijk.php?part=57,

  Nieuwe anticonceptiepil voor carrièrevrouwen. Het farmacieconcern Organon werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe anticonceptiepil die eitjes in de eierstokken langzamer laat verouderen. De vruchtbaarheid zou door de 'carrièrepil' jaren kunnen uitgesteld worden, waardoor vrouwen ook op latere leeftijd nog zwanger kunnen worden.

  Gazet van Antwerpen,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • echtenote, moeder en carrièrevrouw
  • zakenvrouwen en carrièrevrouwen

  Hij kende haar 'de scherpzinnigheid van een arend en de moed van een leeuw' toe en noemde haar desalniettemin 'zeer vrouwelijk'. Een dame kortom op wie veel huidige zaken- en carrièrevrouwen best een beetje willen lijken.

  NRC,

  De meeste Amerikaanse vrouwen doen niet langer hun best een perfecte echtgenote, moeder en carrièrevrouw te worden.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding