catenaccio


catenaccio 1.0

(sport en recreatie; voetbal)

als zeer verdedigend beschouwd spelsysteem met vijf verdedigers (oorspronkelijk een laatste man (libero) en vier verdedigers die meestal in de mandekking spelen), zoals dat in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw in Italië gespeeld werd en lange tijd als handelsmerk van het Italiaanse voetbal gold; algemener ook de benaming voor elk zeer defensief systeem in een competitieve sport
Het Italiaanse woord catenaccio betekent 'grendel'. Het voetbalsysteem, dat vooral bekend werd door de Argentijnse coach Helenio Herrera die het spelsysteem in de jaren '60 bij de Italiaanse voetbalclub Internazionale invoerde, is dus gericht op het zo min mogelijk incasseren van doelpunten. Zowel in neutraal gebruik als met negatieve bijklank.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Catenaccio…

is een spelsysteem; is een systeem

  • [Doel of bestemming] is gericht op het zo min mogelijk incasseren van doelpunten
  • [Ontstaan] is o.a. ingevoerd en bekend geworden door de Argentijnse coach Helenio Herrera
  • [Plaats van herkomst] is van Italiaanse oorsprong, waarbij voortgebouwd werd op een spelsysteem dat voordien al in Zwitserland gangbaar was
  • [Tijd] dateert uit de jaren '60 van de vorige eeuw
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een spelsysteem waarin niet op de schoonheid van het spel wordt gelet, maar waarbij het resultaat vooropstaat
  • [Handelende persoon] wordt uitgevoerd door een laatste man (libero) en vier andere verdedigers en meestal drie middenvelders en slechts twee aanvallers

Algemene voorbeelden


Resultaatvoetbal is in principe nog steeds het catenaccio dat Helenio Herrera van Inter heeft uitgevonden in de zestiger jaren. Een catenaccio is zo'n ouderwetse schuifgrendel, U weet wel, die veel mensen nog op hun buitendeur hebben zitten. En Inter speelt het nog steeds, zoals U ze dat tegen Barcelona hebt kunnen zien doen.

https://akasdorp.wordpress.com/2010/06/09/catenaccio/,

Arrigo Sacchi werd afgestraft omdat hij geloofde dat de ploegtactiek belangrijker was dan de spelers, die hij verving zoals gloeilampen. De ongelukkige coach kan in eigen land voorlopig slechts op de steun van bondsvoorzitter Antonio Matarrese rekenen. De praeses wil de man die het Italiaanse voetbal van aanzien veranderde en het catenaccio naar de prullenmand verwees, niet laten vallen.

De Standaard,

In een éénrichtingswedstrijd beschikte de thuisploeg (nu ook zonder De Bilde) over te weinig individuele klasse om de RWDM-vesting te ontgrendelen terwijl René Vandereycken met zijn catenaccio, naar het ultradefensieve koncept waarmee de Italiaanse klubs in de jaren '60 Europa bevuilden, ei zo na een puntje sprokkelde.

De Standaard,

Op het WK van 2010 won Spanje al zijn duels in de knockoutfase van het toernooi met 1-0. Geen cijfers van een verwoestende aanvalsmachine. Het geeft eerder blijk van de Spaanse versie van catenaccio: tiki-taka.

http://fm.manutd.nl/tactische-analyse-oranje-treft-spaans-catenaccio/,

Een klaslokaal verder stond bondsvoorzitter Antonio Matarrese met een uitgestreken gelaat te vertellen dat "Sacchi zou aanblijven zolang hij de Federazione Italiana Guoco Calcio leidde". Men weet hoe het trainers vergaat als bondsvoorzitters het vertrouwen in hen uitspreken. Matarrese had het over "un grandissimo comissario technico, een trainer die men ons in heel Europa benijdt. De man die Italië, ooit veracht om zijn catenaccio, weer liet voetballen tot groot plezier van alle voetballiefhebbers".

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • catenaccio spelen
  • catenaccio uitvoeren

Het ergste is als allebei de elftallen catenaccio spelen en alleen voor de vorm een eenzame speler bij de middellijn houden. Voor de rest spelen dan steeds tien spelers achter de bal.

https://akasdorp.wordpress.com/2010/06/09/catenaccio/,

Groningen won woensdag de heenwedstrijd in eigen huis met 1-0, hoewel de Noorderlingen nauwelijks hun defensieve stellingen verlieten. 'Dit was een beter uitgevoerd catenaccio, we hebben uitstekend gespeeld', concludeerde Van de Looi na de 4-1 zege in de return.

http://www.vi.nl/nieuws/van-de-looi-dit-was-een-beter-uitgevoerde-catenaccio.htm,

met adjectief ervoor


  • het Italiaanse catenaccio

Ruim acht miljoen mensen hebben maandag gekeken naar een Nederlands elftal dat is gevormd naar het beste Italiaanse catenaccio. Met slechts 37% balbezit speelde Oranje opnieuw on-Nederlands, maar de tv-kijkers lijken niet te malen om het 'reactie- en resultaatvoetbal' van bondscoach Louis van Gaal.

http://www.telegraaf.nl/telesport/wk-voetbal-2014/22776920/__Acht_miljoen_zien_catenaccio_Oranje__.html,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • het gehate catenaccio

Internazionale Milano Football Club werd in 1908 opgericht door ontevreden leden van AC Milan. In de jaren '30 dreef de club op het talent van Giuseppe Meazza, naar wie het San Siro-stadion na zijn dood in 1979 werd herdoopt. De blauw-zwarten beleefden hun glansperiode in de jaren zeventig onder de Argentijnse trainer Helenio Herrera, de uitvinder van de gehate catenaccio. Met super-defensief voetbal en grote sterren als Facchetti, Burgnich, Jaïr, Suarez, Corso en Mazzola bestormde Inter het internationale podium.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • het catenaccio van (een coach)

De vrijdagavondwedstrijden waren alvast van behoorlijke (Aalst-Club) tot uitstekende makelij (Moeskroen-Standard) en ook zaterdag werd niet louter geeuwvoetbal gebracht, zoals helaas in de derby tussen Antwerp en Lierse. Bovendien kan per speeldag maar één van de negen wedstrijden worden lamgelegd door het catenaccio van René Vandereycken, zodat de gemiddelde amusementswaarde van het product profvoetbal in de voorbije elf speeldagen binnen redelijke perken is gebleven.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • in het catenaccio

In het catenaccio heeft Italië vaak een 1-0 succesvol naar het laatste fluitsignaal gevoerd.

ANP,

  • (de) geestelijke vader van het catenaccio
  • de uitvinders van het catenaccio

Lei Clijsters overweegt om in de voetsporen te treden van Helenio Herrera, de geestelijke vader van het catenaccio, een superdefensief soort voetbal waarmee Inter Milaan in de jaren zeventig hoog scoorde. "Als je ziet hoe Sint-Truiden bij ons kwam voetballen, kom je maar tot een conclusie: het resultaat heiligt alle middelen."

De Standaard,

Buiten de laars werd FC Internazionale Milano en zijn toenmalige trainer Helenio Herrera gebrandmerkt als de uitvinders van het catenaccio, het superdefensieve voetbal.

De Standaard,

Italië speelde gisteravond vol voor de winst. De ploeg heeft onder bondscoach Prandelli een gedaanteverwisseling ondergaan. De uitvinders van het catenaccio spelen nu voor de winst, een belangrijke schakel in dat proces zijn middenvelder Pirlo en (sinds kort) verdediger De Rossi.

http://www.metronieuws.nl/sport/engeland-italie-geen-catenaccio-wel-spektakel/SrZlfy!Er9DqaD1Dv6lw/,

met substantief ervoor


  • een potje catenaccio

Vooral in de tweede helft sjokten de Duivels in laagste versnelling over het veld en dat was onvoldoende tegen een team dat er niks voor voelde zich te laten oppeuzelen en een gierig potje catenaccio opvoerde.

De Standaard,

Je zal als betalende toeschouwer maar een gierig potje catenaccio op je bord krijgen. Zoals zaterdag in de Brusselse derby. Molenbeek was in het Astridpark nog niet met een vlammenwerper uit de verdediging te krijgen. Tegen het radeloos spelende Anderlecht leverde het nog succes op ook.

De Standaard,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen