caxirola


caxirola 1.0

afbeelding

Bron: copa2014.gov.br
( CC BY 3.0 )

(sport en recreatie; muziek; voetbal; neologisme)

Braziliaans percussie-instrument dat de vorm heeft van een gesloten mandje, gevuld is met zaden en gebruikt wordt als een soort rammelaar
De caxirola moest de opvolger worden van de vuvuzela als muzikale accessoire voor het WK van 2014 in Brazilië, maar omdat het instrument tijdens oefenwedstrijden vooral als projectiel werd gebruikt, werd het teruggetrokken.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een caxirola…

is een percussie-instrument; is een muziekinstrument; is een instrument

  • [Soort] is een percussie-instrument
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Brazilië
  • [Gebruikswijze] wordt in de hand vastgehouden en er wordt mee gerammeld

    Algemene voorbeelden


    De caxirola is een sambabal-achtig instrument dat speciaal voor het WK 2014 is ontworpen. Het idee komt van de Afrikaanse caxixi en is volgens de maker, een Braziliaans muzikant, speciaal gemaakt om minder vervelend in het gehoor te liggen dan de Zuid-Afrikaanse toeter.

    de Volkskrant,

    Braziliaanse caxirola nu al omstreden. Het instrument werd dit weekend pas onthuld, maar naar nu blijkt levert de caxirola nogal wat problemen op rond de voetbalvelden. De rammelaar, die tijdens het aankomende WK in Brazilië sfeerverhogend moet werken, wordt massaal als projectiel gebruikt, zo meldt het Algemeen Dagblad. Bij een duel tussen Bahia en Vitoria in Salvador [...] leidde dat tot een onderbreking om honderden caxirola's van het veld te halen. De plastic instrumentjes, die volgens de fabrikant bij schudden een geluid maken 'als van vallende regen', werden van de tribune gegooid door teleurgestelde fans van Bahia, na de winnende goal van Vitoria.

    http://www.spitsnieuws.nl/archives/sport/2013/04/braziliaanse-caxirola-nu-al-omstreden,

    Het muziekinstrumentje dat tijdens het WK in Brazilië de Zuid-Afrikaanse vuvuzela moet doen vergeten, levert nu al problemen op. De caxirola wordt tijdens wedstrijden massaal als projectiel gebruikt.

    Algemeen Dagblad,

    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2013
    Brontaal Portugees
    Vorm in brontaal caxirola
    Betekenis in brontaal idem
    Bijzonderheden Het instrument is bedacht en ontwikkeld door de Braziliaanse muzikant Carlinhos Brown.