centralisme


centralisme 1.0

neiging of streven om alles centraal te regelen of te besturen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Centralisme…

is een streven

  • [Doel of bestemming] is een streven naar centraal bestuur; is een streven om alles te regelen vanuit een bepaald centrum
  • [Voorbeeld of specimen] wordt bv. toegepast in bestuursvormen waarbij een vorst of regering bestuurt vanuit een centrum; wordt bv. toegepast als zaken geregeld worden vanuit een centraal bestuur, waarbij men weinig of geen zeggenschap overlaat aan lokale besturen of organisaties

    Algemene voorbeelden


    Meer nog dan de andere Vlaamse steden heeft Gent zich altijd tegen het centralisme van de vorsten verzet.

    http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/overheid/vlabroch_n/inhoud.htm

    Voldoende geïnspireerde en deskundige onderwijsmedewerkers zijn onmisbaar. Het laatste wat scholen daarbij kunnen gebruiken, is een verstarrend centralisme en regelzucht van bovenaf.

    http://www.e-stem.nl/,

    De Inquisitie zat hier dus in de mangel van de strijd tussen de naar steeds meer centralisme strevende Staat en de gewesten en steden die hun privileges hartstochtelijk verdedigden.

    http://home.wanadoo.nl/iki/inq-dro.htm

    Deze aanpassingen, die onder meer beogen het partijbestuur meer armslag te geven, leidden de afgelopen weken tot een hevige kritiek van het prominente partijlid B. Tromp. Hij beschuldigde het partijbestuur van centralisme en van afschaffing van de constitutionele regels die de interne democratie moeten waarborgen.

    NRC,

    Het centralisme van paus en clerus leiden tot aliënatie, angst en verlies van elke religieuze innerlijkheid.

    De Standaard,

    Het centralisme van de Franse staat lokt als tegenreactie een groeiende bevestiging van regionale identiteit uit, zeker nu de staat niet langer een gulle weldoener is.

    De Standaard,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding