ceremoniemeester


ceremoniemeester 1.0

iemand die de leiding heeft bij een feestelijke of plechtige gelegenheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ceremoniemeester…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] heeft de leiding en regelt de gang van zaken bij een feestelijke of plechtige gelegenheid; vervult de rol van gastheer of gastvrouw, spreekt het publiek toe en kondigt optredens aan
  • [Betrekking of relatie] is bij familiefeesten, zoals een bruiloft, vaak een familielid
  • [Omstandigheid] oefent zijn functie uit bij een feestelijke of plechtige gelegenheid, zoals een bruiloft, een feest, een begrafenis

    Algemene voorbeelden


    De leiding van de festiviteiten was in handen van ceremoniemeester Henk Meijerink.

    Meppeler Courant,

    In totaal werkten 215 inwoners mee aan dit concert, waar burgemeester Sjraar Cox als ceremoniemeester fungeerde.

    Meppeler Courant,

    Zonder bruidsdans is er geen trouwpartij en de ceremoniemeester zorgt ervoor dat de regels min of meer worden nageleefd.

    De Standaard,

    In veel plaatsen kent men de ceremoniemeester, die een wakend oog houdt op de gebeurtenissen. Hij is een soort carnavalistisch regisseur [...] en staat bijvoorbeeld ter gelegenheid van een zitting ook in voor de begeleiding van de artiesten naar het podium.

    http://www.fenvlaanderen.be/fenomeen/oorsprong.htm

    In veel kerken werd ook stilaan de functie van "Suisse" afgeschaft, hierdoor moest de begrafenisondernemer ook de rol van ceremoniemeester op zich nemen.

    http://cmdstud.khlim.be/~bremans/remans/

    Een aantal van onze Diskjockeys heeft een zeer brede ervaring in het perfect uitvoeren van een bruiloft waarbij, op verzoek, de Diskjockey zelfs de taak van Ceremoniemeester op zich kan nemen.

    http://www.new-line.nl/

    ceremoniemeester 1.1

    man die bij het koninklijk hof onder meer verantwoordelijk is voor de voorbereiding en uitvoering van buitenlandse bezoeken en van de grote evenementen aan het hof

    Algemene voorbeelden


    Per vandaag is hij geen ceremoniemeester van de koningin meer. G. H. A. Monod de Froideville is met "de meest eervolle wijze ontheven van zijn functie van Ceremoniemeester, onder dankzegging voor de zeer vele en belangrijke diensten gedurende vele jaren aan Haar en Haar Huis bewezen", zo kondigde de koningin eerder deze maand zijn vertrek aan.

    http://www.refdag.nl/artikel/1304222/Ceremoniemeester+verlaat+het+hof.html,

    Vaste verbindingen