charmeoffensief


charmeoffensief 1.0

gericht en bewust gedrag van een land, een organisatie, een groep van personen e.d. of van iemand, vaak een politicus of een ander publiek persoon, maar soms ook een niet-bekend persoon, om ervoor te zorgen dat zijn populariteit groeit bij mensen die hij nodig heeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een charmeoffensief…

is gedrag

  • [Doel of bestemming] wordt gedaan om bij iemand anders in het gevlij te komen of om de populariteit te vergroten
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gericht en bewust gedrag van iemand
  • [Handelende persoon] wordt vaak uitgevoerd door politici of andere publieke personen, maar vaak ook door niet-bekende personen, of door organisaties, landen e.d.

    Algemene voorbeelden


    De aankondiging dat in de nieuwe lidstaten geen nucleaire wapens zullen opgesteld worden, past in dit charmeoffensief.

    De Standaard,

    De ontevredenheid van studenten over hun school, die blijkt uit de onlangs verschenen Keuzegids, heeft het college van bestuur aangezet tot een charmeoffensief.

    Nieuwsblad van het Noorden,

    Na zijn verrassend goede resultaat in de eerste ronde van de verkiezingen op 21 oktober begon hij een charmeoffensief om in het buitenland de schrik voor zijn persoon weg te nemen.

    De Telegraaf,

    De opmerkingen van Brouwers passen in 'het charmeoffensief' dat de monarchie, in de persoon van koningin Beatrix, op Koninginnedag is begonnen en dat de toenemende kritiek op haar functioneren moet pareren.

    Het Parool,

    Laten we, door een massale opkomst (denk er aan iets wits te dragen) tonen dat degenen die steeds maar weer beweren dat iedereen in Nederland gevallen is voor het charmeoffensief van het paar en dat de monarchie ongekend populair is, ongelijk hebben.

    http://www.republikeinen.nl/

    'Jullie zijn toch bezig met de betekenis van ritme?' 'Het is vooral Merel die daarmee bezig is,' mompelde Dana. 'Ach, ik heb het aan de verkeerde verteld. Charmeoffensief mislukt.' Hij lachte. 'Nee nee,' haastte Dana zich. 'U moet niet denken dat ik het niet boeiend vind wat u vertelt.'

    Walvis, Tom Naegels,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding