chatbot


chatbot 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

computerprogramma dat menselijke spraak simuleert en wordt ingezet om ermee met mensen te communiceren; geautomatiseerde, virtuele gesprekspartner

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een chatbot…

is een computerprogramma

 • [Doel of bestemming] simuleert menselijke spraak en wordt vervolgens gebruikt als virtuele gesprekspartner
 • [Werking of functionering] werkt op basis van kunstmatige intelligentie (AI), geautomatiseerde regels, natuurlijke taalverwerking (NLP) en machinelearning (ML)
 • [Gebruiker] wordt bv. ingezet door bedrijven om klanten te woord te staan

  Algemene voorbeelden


  Reisje boeken? Vraag het de chatbot. Waar we nu nog tikken en klikken in menu's en formulieren, gaan we straks praten tegen computers. De chatbot maakt grote sprongen.

  de Volkskrant,

  OpenAI, de maker van ChatGPT, heeft met de nodige fanfare een nieuwe versie van de veelbesproken chatbot gelanceerd. Zes vragen over de voordelen - en de risico's - van dit nieuwe model.

  de Volkskrant,

  Met elke nieuwe functie – ingebouwde kunstmatige intelligentie die met een half woord begrijpt wat je tikt of je laat klagen tegen de chatbot van de helpdesk – wordt de fragmentatie er nog groter op. Chat-apps veranderen in complexe besturingssystemen die traditionele apps vervangen.

  NRC Handelsblad,

  IKEA heeft Anna, Bol.com doet het met Billie. Chatbots rukken op in Nederland en je kunt over veel meer met ze praten dan je zou verwachten van een klantenservice. Het kan niet. Het mag niet. Maar in een moment van frustratie floepte het eruit. Ruim een week na verzending was mijn bestelde agenda bij Bol.com nog steeds niet aangekomen. Op de website raakte ik in discussie met Billie de virtuele assistent van Bol.com.

  U hebt waarschijnlijk al eens gecommuniceerd met een chatbot zonder dat u het wist. U bent bijvoorbeeld achter uw computer een product aan het onderzoeken en er verschijnt een venster op uw scherm met de vraag of u hulp nodig heeft. Of misschien gebruikt u onderweg naar een concert uw smartphone om via chat een taxi te bestellen. Of u hebt via een spraakopdracht koffie besteld bij een café in de buurt en hebt een reactie ontvangen waarin staat wanneer uw bestelling gereed is en wat het gaat kosten. Dit zijn allemaal voorbeelden van scenario's waarin een chatbot zou kunnen worden gebruikt.

  https://www.oracle.com/nl/chatbots/what-is-a-chatbot/

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Etymologie


  Aard herkomst leenwoord
  Vroegste datering 2001
  Brontaal Engels
  Vorm in brontaal chatbot
  Betekenis in brontaal idem
  Samenhangende woorden (betekenis) AI; ki; kunstmatige intelligentie; machinelearning