cheerleader


cheerleader 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

tienermeisje dat samen met een aantal andere meisjes bij een sportwedstrijd met yells en moves het publiek vermaakt, de spelers van de thuisclub aanmoedigt en er zo voor zorgt dat het publiek die spelers ook gaat aanmoedigen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cheerleader…

is een persoon

  • [Uiterlijk] is vaak knap
  • [Groep] maakt deel uit van een groep
  • [Doel of bestemming] vermaakt het publiek en moedigt de spelers van de thuisclub aan tijdens een sportwedstrijd en zorgt ervoor dat het publiek die spelers ook gaat aanmoedigen
  • [Deskundigheid of vaardigheid] kan goed dansen en heeft ritmegevoel
  • [Geslacht] is een vrouw
  • [Instrument] heeft kleurige pompons of vlaggen in de handen tijdens het optreden

Algemene voorbeelden


Bulderende discobeats begeleiden de spectaculaire entree van de wedstrijdbal. Intussen schalt de speaker een spervuur aan opzwepende teksten door het winderige stadion. Heupwiegende tienermeisjes swingen als volleerde cheerleaders de benen uit hun lijf.

NRC,

Boogschieten is namelijk de nationale sport van Bhutan. Bij grote sportontmoetingen treden de plaatselijke Wilhelm Tells aan met heuse cheerleaders om hen te steunen. Die supporters zingen niet alleen hun idool toe. Zij doen ook alles om de tegenstander uit zijn lood te slaan.

De Standaard,

Een schaapje van achttien jaar oud lacht ons toe [...]. Ze heeft Farah Fawcett-haar en turnbillen. Zou een cheerleader van Georgia Tech kunnen zijn.

Murfreesboro blues, Mart Smeets,

De Franse dunkacrobaten van de Crazy Dunkers, de publiekopzwepende cheerleaders en de mascottes van verschillende basketbalclubs zullen er alles aan doen om er een spectaculaire dag van te maken.

http://www.topsportnoordnederland.nl/feballstargala/entertainment.html,