chef de mission


chef de mission 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

iemand die voor zijn beroep of als tijdelijke functionaris de sportploeg of sportploegen van een land aanstuurt bij internationale sportevenementen, met name bij de Olympische Spelen; nationale ploegbaas

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een chef de mission…

is een persoon

  • [Tijd] wordt meestal tijdelijk aangesteld voor een specifiek internationaal sportevenement
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft verstand van sport en van internationale sportwedstrijden
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] heeft meestal een ander beroep in de sportwereld en doet dit tijdelijk
  • [Activiteit of handeling] geeft leiding aan de sportploeg of sportploegen die een specifiek land vertegenwoordigt of vertegenwoordigen
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep of als tijdelijke functionaris

Algemene voorbeelden


De Amsterdamse hockeycoach moet chef de mission André Bolhuis gaan assisteren in diens voorbereiding op de Olympische Spelen van volgend jaar in Atlanta.

NRC,

Welke extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen wilde chef de mission Leo Visser niet zeggen. De sporters zullen daar ook niet over ingelicht worden om geen onnodige onrust te kweken.

Trouw,

Eddy De Smedt is chef de mission voor London 2012. Tot nog toe werd die functie meestal ingevuld door een externe notabele [...]. 'Bedoeling is dat de dagdagelijkse organisatie gewoon doorloopt tijdens de Spelen', aldus De Smedt. Als chef de mission moest De Smedt zich vrijdagavond ook aan een prognose wagen over het aantal medailles.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=3K3I80CF,

Overigens vond er in 2000 al voor het eerst een gezamenlijke overdracht plaats van zowel de Olympische als de Paralympische Ploeg aan de Chefs de Mission, respectievelijk Jan Loorbach en Cees Vervoorn.

http://www.sport.nl/index.php3,

"Ik ben er al uit maar ik maak pas op zes augustus bekend wie de Belgische vlag zal dragen tijdens de openingsceremonie op 8 augustus in Peking." Chef de mission Philippe Rogge had er zondagochtend op de luchthaven van Peking plezier in om onze man in Peking nieuwsgierig te maken.

http://www.gva.be/arch/wie-draagt-belgische-vlag-godefroid-of-gevaert.aspx,

Het jeugdwereldkampioenschap atletiek in Donetsk, Oekraïne, had vandaag een dramatisch einde voor Miguel van Assen. De Surinaamse hinkstapspringer raakte geblesseerd bij zijn eerste sprong en moest noodgedwongen afhaken. Chef de Mission Letitia Vriesde kan nog geen details over de blessure geven.

http://obsession-magazine.nl/?p=36844,