chemisch anker


chemisch anker 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; techniek en technologie)

resultaat van twee chemische componenten die, wanneer ze bij elkaar gekomen zijn doordat ze tegelijk in een gat geïnjecteerd zijn of doordat ze in een capsule zaten waar iets ingeschroefd is, op elkaar reageren en een harde lijm worden en zo als anker kunnen fungeren

Algemene voorbeelden


Chemische ankers zijn speciale soorten lijm of pluggen die na het uitharden een zeer stevige verbinding met hun omgeving (beton, metaal, etc.) vormen. Pluggen of bouten dienen te worden ingebracht wanneer het chemisch anker nog flexibel is. Pas wanneer het chemisch anker volledig uitgehard is, mag het belast worden.

http://www.werkenmetmerken.nl/nl/chemische_ankers/c/600

Fabrikanten van bevestigingsmaterialen worden regelmatig gevraagd op de bouwplaatsen problemen op te lossen. Steeds vaker duikt daarbij het chemisch anker op. Deze manier van verankeren met behulp van een polymeer tweecomponentenhars is duurder dan de conventionele boutplugverbinding, maar heeft, mits goed toegepast, wel een aantal voordelen ten opzichte van de gebruikelijke bevestigingen.

http://www.qumedia.nl/index.php?page=nieuws_bericht.php&id_nieuws=5211&rubriek=Actueel&blad=9&lang=NL,

Een chemisch anker - of lijmanker - is het verlijmen van een stalen element in beton of metselwerk.

http://www.terlaare.nl/content/view/55/293/

chemisch anker 2.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; techniek en technologie)

permanent bevestigd klimanker dat met een hulpstof (zoals cement) vastgemaakt is

Algemene voorbeelden


Wanneer de boorhaak groot genoeg is, kan de haak zelf als centraal punt dienen. Anders wordt een centraal punt gecreëerd met een schroefkarabiner. Dit vergroot de werkruimte en maakt het inhangen van meerdere karabiners mogelijk. Hier wordt één enkele boorhaak als standplaats gebruikt. Dit mag alleen als het een gecementeerde haak (chemisch anker) betreft.

http://www.nkbv.nl/fileupload/Kenniscentrum/Sportklimmen/StandplaatsNKBV2010_1.pdf,

In Tarn zijn veel rotsen "zacht", rotsen waar chemische ankers vaak beter op hun plaats zijn. De locale behakers zijn bezig met het herbehaken van de rotsen met chemische ankers.

http://www.rogiervanrijn.com/wordpress/tag/rotsklimmen/page/2/