chocoladebeen


chocoladebeen 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

been van een voetballer of voetbalster dat het minst geoefend is en waarmee dus ook het slechtst geschoten kan worden; slechtste been van een voetballer of voetbalster
Bij een rechtsbenige speler of speelster het linkerbeen en bij een linksbenige speler of speelster het rechterbeen.

Algemene voorbeelden


Veel Ajacieden bevinden zich verspreid over Europa bij hun nationale team. Zo kon het dinsdag gebeuren dat slechts vier veldspelers zich op de training meldden: Theo Janssen, Siem de Jong, Derk Boerrigter en Miralem Sulejmani. Voor dit kwartet stond een oefening met hun 'chocoladebeen' op het programma en daarna een afwerkvorm.

http://www.ajaxlife.nl/nieuws/detail/9286,

Dat El Hamdaoui niet tweebenig is moet hem niet te persoonlijk aangerekend worden. 'De meeste voetballers kunnen maar met 1 been schieten. Dat is wel vreemd want je zou verwachten van professionals dat ze twee benen kunnen gebruiken'. Dat beaamde Gerald Vanenburg ook. 'Laat die jongens na afloop van de training eens tien minuten met hun chocoladebeen trappen. En dan elke dag, dan gaat het vanzelf beter'.

http://www.ajaxshowtime.com/opinie/45815/el-hamdaoui-is-echt-te-stijf-rechts.html&page=3,

Niet zelden zijn zonen van ex-begenadigde voetballers ook niet uitgevoerd met twee chocoladebenen. Of zij komen in de buurt van de talenten van hun pa of ze blijken op termijn zelfs beter te zijn.

http://www.leidenamateurvoetbal.nl/component/content/article/100-nieuws-algemeen/1071-tommy-bekooij-in-maart-zal-ik-een-beslissing-nemen,

Johan heeft de zeldzame en zeer goede eigenschap over twee chocoladebenen te beschikken. Verder is hij ijzersterk in zijn duels en geeft hij nauwelijks een foutieve pass af (aan de tegenstander). Aan zijn inzet hoeft in ieder geval niemand te twijfelen, nu nog leren voetballen.

http://www.automobielbedrijfvos.nl/zvtvos/historie/0607/Johanm.asp

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een chocoladebeen hebben

Jammer dat Braber zo nadrukkelijk een chocoladebeen heeft.

http://www.geleleger.nl/nieuws/wedstrijdverslagen/1832-rake-kopbal-nemeth-genoeg-voor-zege-rkc,

Narsingh heeft ten opzichte van Beerens in elk geval het nadeel dat hij een (linker) chocoladebeen heeft. Ergens in de 2e helft was er b.v een moment waarop hij naar binnen trok en met links had moeten uithalen, maar toch weer naar rechts draaide en de bal verspeelde. Dat vind ik nogal een manco en gelukkig schijnt daar nu iets aan te te gebeuren onder leiding van Talan.

http://sc.heerenveen.org/forum/viewtopic.php?f=11&t=3510&start=1260,

in voorzetselgroep


  • een doelpunt met zijn chocoladebeen
  • een goal met zijn chocoladebeen
  • met zijn chocoladebeen afronden
  • met zijn chocoladebeen schieten
  • met zijn chocoladebeen scoren
  • met hun chocoladebeen scoren

In een op hoog tempo uitgevoerde aanval tikte Martijn Kok de bal naar Jeffrey Hilgeman, die hem op zijn beurt weer overspeelde naar Tim Tempelaars. Met zijn chocoladebeen schoot de Boskoopse aanvoerder de bal net over het doel.

http://www.floreant.nl/verslagen.aspx?ElftalID=4&SeizoenID=13&SeizoenIDNajaar=14&SeizoenIDVoorjaar=15,

"Bij een pass- en trapvorm is het bijna gewoonlijk dat iedereen met één been trapt. Maar ik dwing ze ertoe om met twee benen te spelen; een vorm linksom en een vorm rechtsom. Dat heeft er dit seizoen toch weer in geresulteerd dat een aantal spelers met hun zogenoemde chocoladebeen heeft gescoord."

http://www.rijnsburgseboys.nl/,

In laatstgenoemde wedstrijd wist Lorenzo Ebecilio een hattrick te maken, met maar liefst drie goals met zijn 'chocoladebeen'.

http://www.ajaxcafe.nl/Nieuws/Liesveld-fluitist-bij-mogelijk-kampioensduel-Ajax-196/,

Uit een pass van Robin schoot Dejan met zijn chocoladebeen (lees rechterbeen) de 1-0 binnen. Zoals Manfred altijd een doelpunt met je chocoladebeen telt voor twee, in dit geval zelfs voor drie en de toernooizege!

http://www.advendo57.nl/nieuws/222/advendo-57-e1-wint-vidoza-poule/,

"Maar al met al ben ik tevreden; het was meer dan een terechte overwinning." Die stond kort na rust pas vast, toen Patrick Paauwe een uitstekende combinatie met Bosvelt en Smolarek met zijn chocoladebeen wist af te ronden.

De Telegraaf,

Dat de linkspoot ook met rechts, zijn 'chocoladebeen', kan scoren bewees hij tijdens de recente duels met Sunderland en Norwich City. "Ik ben begonnen met het trainen van mijn rechterbeen toen ik een jaar of zes, zeven was. Toen ik nog jonger was begon ik al met links", vertelt Van Persie.

http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=152771,

"Ik probeerde een één-twee met Luis (Suarez, red.) op te zetten en kreeg de bal terug", legt Leonardo zijn actie uit op de Ajax-website. "Toen ging ik langs een paar man en schoot ik met mijn chocoladebeen in", aldus de linkspoot.

http://www.telegraaf.nl/telesport/voetbal/3352529/__Leonardo_scoort_met_chocoladebeen__.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding