chocomelk


chocomelk 1.0

((vooral) in België)

chocolademelk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Chocomelk…

is melk; is een drank; is een vloeistof

      Algemene voorbeelden


      Deleu […] ging aan de keukentafel zitten. Had de moordenaar hier ook gezeten […]? Had die smeerlap een kop koffie gedronken? […] Hij bekeek de keukentafel […]. Een broodplank, een keukenmes, een parazak met nog enkele sneden brood erin en een lege kop met een bodempje chocolademelk stonden er onaangeroerd […]. 'De smeerlap drinkt geen koffie, hij drinkt chocomelk', siste Deleu.

      Naakte zielen, Luc Deflo,

      Combinatiemogelijkheden


      met substantief ervoor


      • een brik chocomelk

      Voor je het goed en wel beseft, kan er plots en geheel onverwacht een stroomopstoot van energie ontstaan, waardoor die kleine de binnenkant van zijn ingewanden de wachtzaal inspuit […]. Terwijl iedereen vol afgrijzen naar de bruine plas in het midden van de kleinste wachtzaal van België zit te kijken [...] krijst het rotjoch dat het zijn chocomelkje van deze ochtend is […]. Maar wat doe je met een brik chocomelk, dat in sterk verzuurde toestand een tweede leven is gaan lijden in een wachtzaal?

      De Standaard,

      chocomelk 1.1

      ((vooral) in België)

      glas, kop of flesje chocomelk

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Specifiek stof : portie stof
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Algemene voorbeelden


      Stotteraars lijken ook zo verborgen omdat velen hun gebrek perfect weten te vermommen. Ofwel zwijgen ze, ofwel vermoeien ze zich door altijd naar synoniemen te zoeken die ze wel goed kunnen uitspreken. Het zijn zij die een chocomelk bestellen terwijl ze eigenlijk een Schweppes willen.

      http://www.stotteren.be/persartikelen/pers27112000.htm,