cobot


cobot 1.0

(neologisme)

robot die niet ontworpen is om de mens te vervangen, maar die gemaakt is om met de mens samen te werken; samenwerkende robot; meehelpende robot

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cobot…

is een robot; is een voorwerp; is een zaak

  • [Functie] dient om de mens te helpen, bv. in een productieproces
  • [Onderscheid of tegenstelling] dient, in tegenstelling tot de robot, niet om de mens te vervangen, maar om de mens te helpen

    Hoofdsemagram: robot


    Algemene voorbeelden


    Robots doen het werk van monteurs, lassers en spuiters – maar dan veel sneller en nauwkeuriger. Duizenden fabrieksarbeiders raakten door de robotisering al hun werk kwijt. Dat is het sombere beeld. In een optimistischer scenario werken robots en mensen samen. De robots doen de gevaarlijke en zware klussen, de mensen controleren ze, bedienen ze en houden toezicht. Het zijn 'cobots' van collaborative robots, samenwerkende robots, en die zijn bezig aan een onopvallende maar onstuitbare opmars.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/23/maak-kennis-met-de-cobot-13636147-a1578325,

    In Eindhoven begon deze week ter gelegenheid van de Dutch Design Week de manifestatie Hubot, die wil laten zien dat het werkterrein van de cobots nóg breder kan zijn. Een verband van ondernemers, bestuurders en ontwerpers presenteerde voorbeelden van cobots die samenwerken met mensen die anders werkloos zouden zijn, bijvoorbeeld doordat ze een beperking hebben. Ze kunnen met hulp van robots een beroep uitoefenen dat nu niet bestaat, maar in de toekomst wellicht wel.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/23/maak-kennis-met-de-cobot-13636147-a1578325,

    "Wij coachen de mensen die in fabrieken stapelen, spuiten, inpakken en ompakken en te maken krijgen met cobots. Ze zijn in het begin vaak sceptisch, maar ze worden enthousiast als ze de mogelijkheden zien. De cobots nemen hun het zware werk uit handen en hun eigen werk verschuift naar controle en toezicht."

    https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/23/maak-kennis-met-de-cobot-13636147-a1578325,

    Een nieuwe generatie goedkope, flexibele en mobiele robots, die veilig tussen én met mensen kan werken, dient zich aan. Deze cobots (collaborative robots) openen een nieuw scala aan toepassingen. Een cobot echter is eenvoudig verplaatsbaar, leert gemakkelijk nieuwe taken aan en kan tussen én met mensen werken.

    https://www.metaalmagazine.nl/nieuws/cobot-werkt-tussen-en-met-mensen/54021/,

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • robot en cobot

    De diensten van de robot hebben we dankbaar uitgebuit. In de industrie en logistiek is zo'n beetje alles gerobotiseerd wat er maar te robotiseren valt. Het is tijd geworden voor een nieuw hoofdstuk. Ook complexere taken kunnen we overlaten aan de robot en cobot (de coöperatieve variant die samenwerkt met de mens).

    https://www.computable.nl/artikel/achtergrond/magazine/5789227/5215853/samenwerken-met-cobot-is-straks-normaal.html,

    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2015
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal cobot
    Betekenis in brontaal idem