cocoonvaccinatie


cocoonvaccinatie 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; (vooral) in België; neologisme)

vaccinatie van alle volwassenen in de omgeving van kinderen die zelf nog te jong zijn om te vaccineren; vaccinatie van de directe omgeving van een zeer jong kind om dit kind te beschermen tegen een besmettelijke ziekte

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cocoonvaccinatie…

is een vaccinatie

  • [Functie] wordt gegeven om kinderen die te jong zijn om te vaccineren toch te beschermen, met name baby's
  • [Betrokkene] wordt gegeven aan de directe omgeving van een kind dat te jong is om te vaccineren

    Algemene voorbeelden


    In België worden alle baby's op de leeftijd van acht weken gevaccineerd tegen kinkhoest [...]. Om te voorkomen dat u als volwassene baby's kunt besmetten met kinkhoest, wordt ook een herhalingsvaccinatie aanbevolen voor toekomstige ouders (ook tijdens de zwangerschap), gezinsleden van jonge baby's, personen die kinderen opvangen en voor iedereen die professioneel vaak met kleine kinderen omgaat. Voor volwassenen is deze 'cocoonvaccinatie' voorlopig nog niet gratis, maar ze wordt wel gedeeltelijk terugbetaald door de ziekteverzekering.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=9H27GLE6,

    Gratis vaccins Boostrix zijn enkel voorzien voor vaccinatie van de leerlingen in het derde jaar secundair onderwijs. Ze mogen dus niet gebruikt worden voor de cocoonvaccinatie in het kader van kinderwens, zwangerschap of voor ouders van een pasgeborene. Voor deze groep is er een terugbetalingsregeling via de mutualiteit.

    http://dev.zorg-en-gezondheid.be/Nieuws/Basisvaccinatieschema-gewijzigd/,

    Ook na het doormaken van een natuurlijke kinkhoestinfectie is een levenslange immuniteit tegen de ziekte niet gegarandeerd. Hierdoor ontstaat een groter wordende groep van adolescenten en volwassenen die onvoldoende of niet meer beschermd zijn. Zij maken de ziekte zelf door of geven ze door aan baby's die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn. Om die groep van kinderen te beschermen is het belangrijk dat volwassenen die veel met kinderen in aanraking komen, zich laten vaccineren volgens het principe van de cocoonvaccinatie. Cocoonvaccinatie is het vaccineren van de personen in de nabije contactomgeving van zuigelingen.

    http://www.kindengezin.be/contact-en-help/veelgestelde-vragen/gezondheid-en-vaccineren/is-een-vaccinatie-tegen-kinkhoest-zinvol-voor-een-volwassene.jsp

    Sinds het midden van de jaren negentig stijgt het aantal gevallen van kinkhoest, een zeer besmettelijke infectieziekte die wordt gekenmerkt door hevige hoestbuien. Voor pasgeboren baby's kan de ziekte levensbedreigend zijn. Omdat de baby's pas na acht weken gevaccineerd worden, zijn ze vóór die leeftijd niet volledig beschermd. Daarom wordt cocoonvaccinatie aanbevolen: de vaccinatie van alle volwassenen in de nabije omgeving van zuigelingen.

    http://taaltelefoon.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=2794,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2009