collaps


collaps 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch)

kortdurende bewusteloosheid als gevolg van een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen
Ook wel in toepassing op aanvallen van flauwte met gedeeltelijk bewustzijnsverlies en andere symptomen als hoofdpijn, duizeligheid, zweten en bloeddrukdaling, of in toepassing op een circulatiestilstand als gevolg van hartfalen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een collaps…

is een toestand

  • [Oorzaak] wordt veroorzaakt door een stoornis in de bloedcirculatie, waardoor er te weinig bloedtoevoer naar de hersenen is. De circulatiestoornis kan ontstaan door bv. te lang staan, door hitte en inspanning, door een te laag bloedsuikergehalte, door nervositeit, enz.
  • [Duur] is van korte duur; bij langer bewustzijnsverlies ontstaat shock
  • [Symptoom] uit zich in flauwvallen, vaak voorafgegaan door duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, zweten, lage bloeddruk. Soms is er gedeeltelijk bewustzijnsverlies.

    Algemene voorbeelden


    Een collaps of flauwte wordt veroorzaakt door de ophoping van bloed in de onderste extremiteiten, waardoor de bloeddruk daalt en flauwvallen volgt. Deze aandoening treedt voornamelijk op bij die personen die gedurende langere tijd in de hitte onbeweeglijk stil moeten staan (ballenkinderen, lijnscheidsrechters).

    http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een collaps krijgen

    Op dit moment is het zo dat slechts 12% van degenen die een collaps krijgen in het bijzijn van anderen de circulatiestoornis overleeft. De oorzaak van een circulatiestilstand ligt meestal in het ontstaan van kamerfibrilleren, een ritmestoornis die tot gevolg heeft dat de pompfunctie van het hart uitvalt. Door middel van het toedienen van een electrische schok (defibrillatieschok) kan in veel gevallen deze functie van het hart worden hersteld.

    http://www.eerstehulp.nl/aed/aed_artikel.htm

    met adjectief ervoor


    • primaire collaps
    • secundaire collaps

    De collaps. Deze gaat dus over een kleine, maar toch significante groep. De slachtoffers voelen zich algemeen onwel, hebben angst en een verminderd bewustzijn. Dit fenomeen kan optreden op zichzelf, dan spreekt men van primaire collaps. Ofwel geassocieerd met bends, chokes of stoornissen in het centraal zenuwstelsel, dan spreekt men van secondaire collaps. Het slachtoffer wordt bleek, begint te zweten en voelt klam en koud aan.

    http://users.telenet.be/lode.stevens/cma

    Vaste verbindingen


    collaps 2.0

    geestelijke en lichamelijke instorting; inzinking; breakdown

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een collaps…

    is een toestand

        Algemene voorbeelden


        De tweede collaps kwam in 1995. David had zich in tien jaar tijd ontwikkeld tot een acteursbeest pur sang [...], hij lééfde het personage tot op de grond met zijn eigen ademtocht [...], maar het duurde soms wel een hele dag voor hij zichzelf terug had gevonden en hij brak in De theatermaker, hield er van de ene op de andere dag mee op en verdween een jaar uit de roulatie. In een klooster, zegt hij zelf, maar dat klooster heette Maria Blijde, een rijkspsychiatrische inrichting in de heuvels van Limburg waar hij behandeld werd voor zelfverlies.

        Een soort Engeland, Robert Anker,

        De duidelijk aanwijsbare veranderingen die tegenwoordig nog worden geboekt voltrekken zich in het gestel van de tot woede en collaps gedreven leerkrachten van de A-faculteiten [...]. Het radicalisme heeft er samen met de massamedia voor gezorgd dat het 'actie voeren' is geworden tot een normale, aanvaarde methode om politiek te bedrijven.

        Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

        collaps 3.0

        het plotseling tenietgaan van iets; instorting

        Algemene voorbeelden


        Het resultaat van hun berekeningen is dat er een reëel gevaar bestaat voor een plotse 'collaps' van het kabeljauwbestand. In enkele jaren tijd zou vrijwel alle kabeljauw uit de Noordzee kunnen verdwijnen. Zelfs al zijn er nu nog geen directe tekenen voor een nakende instorting - een beetje zoals wanneer je rustig op een rivier drijvend een waterval nadert: alles lijkt onder controle, tot het plots te laat is.

        De Standaard,

        collaps 4.0

        (techniek en technologie; specialistisch)

        het ineenzakken van hout doordat het te snel gedroogd wordt

        Algemene voorbeelden


        In 1994 heeft de European Drying Group [...], een ontwerp richtlijn gemaakt voor het beoordelen van gedroogd hout [...]. De kwaliteit m.b.t. scheurvorming, collaps, verkleuring etc. wordt beoordeeld met: severe (heel sterk), moderate (redelijk) en low (weinig).

        http://www.bouw.tno.nl/nld/wie_we_zijn/organisatie/bt/ht/publicaties/