coloratuursopraan


coloratuursopraan 1.0

sopraanstem bij vrouwen die in staat is om coloraturen, allerlei moeilijke versierselen voort te brengen, zoals snelle loopjes, opeenvolgingen van zeer korte nootjes en tremolo's

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een coloratuursopraan…

is een zangstem

  • [Geluid] heeft het toonbereik van een sopraan
  • [Functie] wordt vooral gebruikt in opera's om in aria's vocale hoogstandjes te brengen
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is in staat tot spectaculaire stemacrobatieën

    Algemene voorbeelden


    De prachtige tenor van Vsevolod Grivnov als visser en de kwinkelerende coloratuursopraan van Natalie Dessay in haar twee liederen vormen de mooiste inbreng, maar ook de andere solisten leveren prachtige prestaties en Marie McLaughlin als kok is met name uitblinkster, beschikkend over heel fraai Russisch.

    http://www.musicalifeiten.nl/dvd-recensies/s/stravinsky-le-rossignol.html

    Giulietta krijgt hier de coloratuursopraan van Sumi Jo, briljant in de versieringen van de aria L'amour lui dit: la belle, maar schril op veel andere momenten.

    De Standaard,

    André Jungs droogkomische John Styx heeft kwaliteiten en Elisabeth Vidal is een mooie en pikante Euridice met een virtuoze coloratuursopraan, die ze met komisch effect laat schitteren.

    De Standaard,

    coloratuursopraan 1.1

    sopraanzangeres die coloraturen kan zingen; sopraanzangeres die vocale hoogstandjes beheerst

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een coloratuursopraan…

    is een vrouw; is een persoon

        Algemene voorbeelden


        De uitvoering, zowel door de instrumentalisten als door de zangers (coloratuursopraan Anu Komsi, alt Lucia Meeuwsen en bariton Romain Bischoff) was geestig en ook heel precies.

        NRC,

        Donderdag werd het geopend met een recital van de coloratuursopraan Luciana Serra, eveneens in Kunstmin, waarvan de unieke elegant-zwierige zaal van architect Sybold van Ravesteyn uit 1940 zojuist is gerenoveerd.

        NRC,

        Twee jonge Franse zangeressen met een internationale carrière en stemmen die de extreme regionen bewandelen: de lichte coloratuursopraan Nathalie Dessay en de diepe alt Nathalie Stutzmann.

        De Standaard,