complexloos


complexloos 1.0

((vooral) in België)

zonder er een complex van te krijgen; zonder er emotioneel of geestelijk last van te hebben; zonder er zich voor te schamen; onbevangen; ook: zonder dat het een complex oplevert; zonder problemen; probleemloos

Algemene voorbeelden


Gerard is ondertussen al heel wat jaartjes getrouwd, met een vrouw die niet uit werken gaat, Flair leest en tv kijkt in een "gewafelde blauwe kamerjas", die aandoenlijk veel van hem houdt en het bijna besterft bij de gedachte dat hij haar wel eens zou kunnen bedriegen. Wat hij natuurlijk ook doet: met de mooie, sensuele, "ontwapenend ongegeneerde" boetiekhoudster Elise, die "zo complexloos haar broekje uittrekt".

De Standaard,

Natuurlijk verwelkomt de Waalse horeca de Vlaamse toeristen in hun taal. En er zijn sympathieke Waalse sportlui die zich complexloos in de andere landstaal uitdrukken. Maar het blijft een minieme minderheid.

De Standaard,

Het jeugdwerk combineert complexloos methodes en systemen.

http://www.provant.be/jeugd/JWBPlan/jeugdwerkbeleidsplan_2002.htm,

In Lydia Roods wereld kan het bij voorbeeld dat de portier haar bij het binnenkomen zegt: "Ik heb vanochtend in gedachten met je in bad gezeten". Wat zou het er een stuk complexlozer aan toe gaan in het leven, als iedereen dat vrijuit van zijn tong kon laten rollen.

De Standaard,

Schifferer, die nog nooit een wereldbekerwedstrijd op zijn naam kon schrijven, snelde in de tweede manche complexloos naar de snelste tijd en naar brons, zijn allereerste eremetaal.

De Standaard,

Kidman ongelooflijk sterk en sexy. Cruise een beetje klungelachtig, onhandig. Ongetwijfeld een bewuste act. Moordend ook dat hij in zijn ene seksscène zijn onderbroek moet aanhouden. Grote zwarte boxershort. Kidman ook in ondergoed, maar vanwege tepels die door dunne stof zichtbaar zijn, juist heel sexy. Vrij kleine borsten die ze complexloos laat zien.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

"Weet je wat mij een biezonder fijn gevoel geeft?", glunderde Blomdahl nog na. "Het feit dat alle kranten voor het tornooi uitpakten met verhalen over Ceulemans en niemand aan mij dacht. Zodoende kon ik complexloos naar het tornooi toeleven en die persjongens even lekker voor aap zetten."

De Standaard,

Nadia scheen vooral zelfverzekerd geweest te zijn, complexloos.

Verborgen schade, Aster Berkhof,

In prêt-à-porter-versie kombineert Lacroix evengoed dat het een lieve lust is: strepen en bloemen en fluweel en zijde, kant en organza en alle kleuren van de regenboog. Een straf kontrast met de minimalisten à la Prada en Margiela en Demeulemeester, maar de man heeft het toch maar voor elkaar gekregen dat je nu oranje en fuchsia complexloos kan kombineren.

De Standaard,

Een complexloos Maldegem startte tegen een mak Torhout, dat te weinig opslagdruk ontwikkelde en te statisch verdedigde.

De Standaard,

Het direktiekomitee bezocht gisteren complexloos de stakers met een aanbod om meteen te onderhandelen over een sluitingsregeling op drie jaar.

De Standaard,

Het marktmechanisme heeft in plaats van eenheidsworst een grotere verscheidenheid gebracht, ook op het vlak van het audiovisuele aanbod. Het is onbegrijpelijk dat bepaalde journalisten [...], uiterst conservatieve politici [...], kunstgoeroes [...], kunstenaars en schrijvers [...] en professoren [...] die realiteit blijven ontkennen. Overigens is het heel verrassend om vast te stellen hoe progressieven op dit punt complexloos de hand reiken aan halve en hele Blut-und-Boden-politici.

Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

De vraag is: hoeft een culturele metropool vandaag de dag nog wel echt? Blijkbaar niet, want er zijn kosmopolitisch ingestelde Vlamingen die op diverse artistieke terreinen complexloos de wereld veroveren.

Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • complexloos spelen
  • complexloos voetballen

De lange Antwerpenaar serveerde ook erg scherp en bleek in de afwerking al even efficiënt. "Wij deden wat we moesten doen", aldus een gelukkige Janssens na zijn mooie prestatie. "Complexloos spelen, risico's nemen met de opslag en dan volgt de rest vanzelf."

De Standaard,

De beste Rode Duivel was Nico Van Kerckhoven, die in moeilijke omstandigheden inviel maar complexloos voetbalde.

De Standaard,

  • ergens complexloos van genieten
  • ergens complexloos voor uitkomen

De man komt er complexloos voor uit dat hij zijn leeshonger stilt met horror, science-fiction en fantastische verhalen.

De Standaard,

Bij Nieuwpoorttheater heb je altijd de geur van experiment en onderzoek in de neus, maar je kan er ook complexloos genieten van kwaliteitstheater.

http://www.use-it.be/ned/theater.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding