computercriminaliteit


computercriminaliteit 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; recht en misdaad)

criminaliteit via de computer, meestal op of via het internet, bijvoorbeeld digitale fraude, hacken, illegaal downloaden, digitaal pesten of haatzaaien en het verspreiden van kinderporno; criminele activiteiten waarbij gebruikgemaakt wordt van internet; cybercrime

Semagram (extra betekenisinformatie)


Computercriminaliteit…

is criminaliteit

      Algemene voorbeelden


      De Kamer van Koophandel Limburg heeft 40.000 euro ter beschikking gesteld om ondernemers te wapenen tegen overvallen en computer-criminaliteit. Van het geld worden themabijeenkomsten georganiseerd waar ondernemers worden voorgelicht en tips krijgen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van oplichters en overvallers. De afgelopen twee jaar hadden ruim driehonderd Limburgse ondernemers te maken met overvallen. Hoe groot de schade is van computercriminaliteit, is niet duidelijk.

      http://www.l1.nl/nieuws/177073-ondernemers-krijgen-hulp-tegen-criminaliteit,

      Recht is een middel van maatschappelijke ordening en het kan dus zowel als middel van behoud (dekmantelfunctie) als als middel van vernieuwing (speerpuntfunctie) worden gebruikt. Juristen vinden we daarom altijd zowel in het conservatieve als in het revolutionaire kamp. Feit is echter dat de maatschappij voortdurend en snel evolueert en dat het recht als systeem daarbij hoe dan ook heel vaak achterop hinkt. De computercriminaliteit is hier een mooi hedendaags voorbeeld van.

      http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

      Recherche-inbreuken op digitale grondrechten vanwege computercriminaliteit vereisen dan ook zeer strikte bijzondere bevoegdheden en enkele nauwkeurig gepreciseerde aanvullingen waarvoor, zoals het hoort, keurig een wetswijziging in voorbereiding is.

      http://www.cherribi.nl/art/Onbekommerde_Anonimiteit.htm,

      De rijkswacht houdt zich voortaan bezig met de zware criminaliteit zoals terrorisme, mensenhandel, trafiek in auto's, wapens, drugs, namaak en hormonen en hold-ups. De gerechtelijke politie "krijgt" de financiële misdaad, de computercriminaliteit, de internationale ontvoeringen in het kader van het hoederecht, de kansspelen, de antiekfraude en de corruptie.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • computercriminaliteit aanpakken
      • computercriminaliteit bestrijden

      Donner gaat computercriminaliteit aanpakken. Minister Donner van Justitie gaat hackers, spammers en virusmakers hard aanpakken. Computercriminelen kunnen maximaal een jaar cel krijgen. Dit is voor het eerst dat spammers in Nederlands aangepakt kunnen worden.

      http://www.techzine.nl/nieuws/5061/donner-gaat-computercriminaliteit-aanpakken.html,

      De politie wil zelf de bevoegdheid krijgen om criminelen terug te hacken en heeft daarvoor al een voorstel tot wetswijziging ingediend bij de minister. Scotland Yard raadt het terughacken van criminelen af en is niet te spreken over het voorstel. Internationale politiekorpsen moeten juist samen computercriminaliteit bestrijden, dat zou veel effectiever zijn.

      http://webwereld.nl/nieuws/67731/pvda--politie-moet-hackers-kunnen-terughacken.html,

      met substantief ervoor


      • een wetsvoorstel computercriminaliteit
      • het wetsvoorstel computercriminaliteit

      Het wetsvoorstel Computercriminaliteit II wordt in de zomer van 1999 aan de Tweede Kamer aangeboden.

      http://ciconline.ez.nl/files/DeDigitaleDelta.pdf,

      • de wet computercriminaliteit
      • een wet computercriminaliteit

      Iederéén mag hacken! Zodra de internetgemeenschap dat doorkrijgt, is de beer los. Onzorgvuldige wetgeving kan veel schade doen. Ook internetgebruikers in Nederland zouden te maken kunnen krijgen met de kopieerpolitie van de platen- en filmmaatschappijen. Waarschijnlijk zijn dergelijke acties volgens de Nederlandse wet Computercriminaliteit even strafbaar als de wandaden waartegen ze gericht zijn.

      http://home.hccnet.nl/h.blankesteijn/index/2002/OverheidInnovatief/017%20VS-wetgeving%20copyright%20ontspoort.htm

      De student in de informatica is de eerste computerkraker in Nederland die is vervolgd sinds in maart 1993 de nieuwe Wet computercriminaliteit in werking trad.

      NRC,

      in voorzetselgroep


      • wetgeving over computercriminaliteit
      • wetgeving voor computercriminaliteit

      Een leerling die tussen de lessen op je draagbare computer de examenvragen inkijkt, overtreedt de Belgische wet, ook als je pc niet beschermd is door een paswoord. De Nederlandse wetgeving over computercriminaliteit ziet dergelijk gedrag wel door de vingers. Moet onbevoegd rondneuzen in onbeveiligde computersystemen strafbaar zijn? Heeft een modern leger een korps computerkrakers nodig?

      http://www.khleuven.be/publicaties/elfdegebod/Bestanden/Onderwijsbijlage.pdf,

      De VVD stelt aan wetgeving voor computercriminaliteit juist hoge eisen ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer, inclusief anonieme cyberuitingen op internet.

      http://www.cherribi.nl/art/Onbekommerde_Anonimiteit.htm,

      • de bestrijding van computercriminaliteit
      • een vorm van computercriminaliteit
      • vormen van computercriminaliteit

      Nederland heeft internationaal gezien geen goede reputatie als het gaat om de bestrijding van computercriminaliteit.

      NRC,

      Virussen zijn waarschijnlijk wel de meest bekende vorm van computercriminaliteit.

      http://www.mandema.nl/pagina-main/internet-gevaren.htm,

      Er waren vorig jaar in de VS veel meer aanvallen met virussen, kraken van veiligheidssystemen, diefstal van bedrijfsgeheimen en andere vormen van computercriminaliteit, dan in de voorgaande jaren.

      De Limburger,

      • de strijd tegen computercriminaliteit

      Interpol breidt bovendien de strijd tegen de computercriminaliteit uit tot het hele domein van de informaticatechnologie.

      De Standaard,