concurrentiewaakhond


concurrentiewaakhond 1.0

instelling die erop toeziet dat de wettelijke bepalingen en de regels op het gebied van eerlijke concurrentie gerespecteerd worden; toezichthouder op het gebied van eerlijke concurrentie
Het woord lijkt iets ouder dan het synoniem mededingingswaakhond.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een concurrentiewaakhond…

is een waakhond; is een instelling

      Algemene voorbeelden


      België krijgt nieuwe concurrentiewaakhond [...]. De federale regering gaat een nieuwe instelling oprichten die over de prijzen en de vrije concurrentie moet waken [...]. Nu zijn er drie instellingen die daarmee bezig zijn: de Algemene Dienst Mededinging, de Raad voor Mededinging en het Prijsobservatorium dat in 2009 was opgericht. De nieuwe Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) zal de eerste twee diensten vervangen en wordt gestroomlijnd [...]. Volgens minister van Economie Johan Van de Lanotte (SP.A) zal de BMA korter op de bal kunnen spelen en opletten of de prijzen niet te snel stijgen, niet te hoog zijn en of de vrije markt wel kan spelen. Zoniet kan de BMA voorlopige maatregelen nemen en minnelijke schikkingen voorstellen aan overtreders.

      http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.1375199,

      De grote oliemaatschappijen Shell, BP, Esso, TotalFina en Texaco houden via afspraken met pomphouders de prijzen van benzine, diesel en lpg kunstmatig hoog. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft dat geconstateerd na een onderzoek van anderhalf jaar [...]. Volgens de concurrentiewaakhond hanteren alle maatschappijen eenzelfde soort steunsysteem, waardoor de pomphouders "niet worden geprikkeld" om een lagere prijs dan de landelijke adviesprijs te rekenen.

      Reformatorisch Dagblad,

      Voor het eerst is in Nederland een fusie verboden door de concurrentiewaakhond. De Amsterdamse RAI mag niet fuseren met de Utrechtse Jaarbeurs, oordeelde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vrijdag.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/archief/article/detail/468718/1998/08/01/Waakhond-verbiedt-fusie-RAI-en-Jaarbeurs.dhtml,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • de Belgische concurrentiewaakhond
      • de Nederlandse concurrentiewaakhond

      De Belgische concurrentiewaakhond gaat de inflatie in België analyseren. 'We verwachten dit jaar een opstoot en zullen nagaan welke maatregelen we kunnen nemen', zegt algemeen directeur Jacques Steenbergen.

      http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=7236KAO2,

      De Nederlandse concurrentiewaakhond legde eind 2010 aan 15 Nederlandse, Belgische en Duitse meelproducenten boetes op met een totale waarde van 81,6 miljoen euro voor het maken van kartelafspraken.

      http://www.vilt.be/Concurrentiewaakhond_verlaagt_boetes_meelproducenten,

      met eigennaam


      • concurrentiewaakhond NMa

      De concurrentiewaakhond NMa kondigde enkele maanden geleden een eigen studie aan.

      http://www.motorbrandstoffen.nl/