condoleancebrief


condoleancebrief 1.0

brief voor de condoleance; brief waarin men aan de nabestaanden zijn deelneming betuigt bij een sterfgeval; brief van rouwbeklag

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een concoleancebrief…

is een brief; is een geschrift

  • [Functie] dient om aan nabestaanden deelneming te betuigen bij een sterfgeval; dient om nabestaanden schriftelijk te condoleren

    Algemene voorbeelden


    Hij zat aan het bed van Grada, die hij weer regelmatig opzocht nadat ze hem bij de dood van Joyce had verrast met een onweerstaanbaar aandoenlijke condoleancebrief.

    Een valse nicht, Guus Vleugel,

    Wat die ene verlate condoleancebrief, haast een jaar na Taco's begrafenis, in mij teweeggebracht heeft, kan ik nog altijd niet onder woorden brengen.

    Sleuteloog, Hella S. Haasse,

    De heer Wilhelm Ernst Piecyk voert het woord over recente ongevallen met reisbussen in Spanje en België. Besloten wordt om condoleancebrieven te sturen.

    http://www.europarl.eu.int/meetdocs/committees/rett/20001010/413281_nl.doc,

    Ook dat de schrijver onbeschroomd commentaar geeft op condoleancebrieven en citeert uit dagboeken van Chantal, roept een ongemakkelijk gevoel van voyeurisme op.

    http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/04/07/Vp/bk2.html,

    Zo bevat de appendix een open brief, een antwoord op een 'enquête', een aanzet tot een nooit verstuurde brief, een lezing, twee brieven uit de briefwisseling rond 'de zaak Pernath' waarin Hugo Claus zijn intrede doet als derde correspondent, een condoleancebrief (plus radiolezing) van Boon aan Yvette Burssens en de opdrachten in de boeken die beide correspondenten aan elkaar cadeau deden.

    http://143.169.1.61/booncentrum/correspondentie/boonburssens/colofon.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding