conflictgrondstof


conflictgrondstof 1.0

(neologisme)

grondstof die illegaal wordt gewonnen in een conflictgebied en waarvan de handel en verkoop bijdraagt aan de financiering van gewapende conflicten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een conflictgrondstof…

is een grondstof

  • [Plaats] is afkomstig uit en wordt gewonnen in een conflictgebied, vaak een land in Afrika
  • [Werking of functionering] draagt in de handel en verkoop bij aan de financiering van een gewapend conflict
  • [Legitimiteit] wordt meestal illegaal gewonnen

    Algemene voorbeelden


    Net zoals de invoer en verkoop van illegaal gekapt hout verboden is, moet ook de import van illegaal gewonnen 'conflictgrondstoffen' strafbaar worden [...]. Het gaat dan om grondstoffen die illegaal worden gewonnen in conflictgebieden zoals de Democratische Republiek Congo. De rebellen gebruiken de inkomsten van de verkoop van deze grondstoffen om hun strijd te financieren. Het gaat dan bijvoorbeeld om coltan dat wordt gebruikt voor mobieltjes.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3430937/2013/04/24/PvdA-wil-verbod-import-conflictgrondstoffen.dhtml,

    Doordat het nu nog moeilijk is om te stellen welke geïmporteerde grondstoffen bijdragen aan gewapende strijd en conflict, wil de PvdA dat er op Europees niveau meer transparantie komt. Bedrijven moeten daarom inzichtelijk maken of zij mogelijk conflictgrondstoffen gebruiken.

    http://www.fairpolitics.nl/onderwerpen/grondstoffen/nieuws/2013_04_24_pvda_strijdt_in_ao_tegen_conflictgrondstoffen

    Het gaat voornamelijk om de artikelen 1502 en 1504 van de Dodd-Frank Act die betrekking hebben op nieuwe verslagleggingseisen betreffende het gebruik van conflictgrondstoffen uit de Democratische Republiek Congo (DRC) en aangrenzende landen, mijnbouwveiligheid en betalingen aan overheidsinstellingen in relatie tot de winning van olie, gas of mineralen.

    http://www.resources.nl/index.php?page=03NM40&lang=nlnl

    Meer efficiënt lijkt het om van overheidswege het bedrijfsleven te ontmoedigen om conflictgrondstoffen te gebruiken van actoren die de opbrengsten aanwenden voor de financiering van gewapende conflicten.

    https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-29439-1.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • illegale conflictgrondstoffen

    'Door het verbieden van de import nemen we de markt voor illegale conflictgrondstoffen weg en stimuleren we eerlijke grondstoffenwinning die bijdraagt aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling', aldus PvdA-Kamerlid Marit Maij. Bedrijven in de EU moeten transparant gaan maken waar hun grondstoffen vandaan komen.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3430937/2013/04/24/PvdA-wil-verbod-import-conflictgrondstoffen.dhtml,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2004