contactuur


contactuur 1.0

bijeenkomst van een of meer uren, georganiseerd om mensen met elkaar in contact te brengen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een contactuur…

is een bijeenkomst; is een activiteit

  • [Functie] dient om contacten te leggen of te onderhouden
  • [Duur] duurt een of meer uren
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor mensen die in contact met elkaar willen komen en bepaalde inzichten willen uitwisselen
  • [Handelende persoon] wordt ingericht door een initiatiefnemer, organisator, club of vereniging, een instelling e.d.

Algemene voorbeelden


Het schadebedrijf organiseerde op 5 september samen met Van Delft Advocaten een contactuur, dat zeer druk werd bezocht (circa 90 belangstellenden) [...]. Na [...] een korte introductie [...] konden de leden onder het genot van enkele Zeeuwse heerlijkheden [...] volop netwerken.

http://www.icwwaddinxveen.nl/nieuwsdetail.php?id=251,

Op de eerste maandag van de maand bent u van harte welkom op ons contactuur. Tijdens dit uur zijn 2 bestuursleden aanwezig waarmee u vragen, ideëen, problemen of andere zaken kunt bespreken die voor de wijk of meerdere wijkbewoners van belang zijn.

http://www.dse.nl/~koudenhoven/vereniging/contactuur.htm,

contactuur 2.0

periode van (ongeveer) een uur waarin docent en student elkaar zien en/of spreken bij activiteiten die dienen om de kennis en vaardigheden van de student te ontwikkelen of zijn leerresultaten te evaluëren; uur met studiegerelateerd contact

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een contactuur…

is een uur; is een periode; is een tijd

  • [Doel of bestemming] heeft als doel onderwijs kwantificeerbaarder te maken
  • [Duur] duurt, afhankelijk van het onderwijsniveau en de onderwijsinstantie, zestig minuten of korter
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met de aanwezigheid van een docent, fysiek of digitaal
  • [Toepassingsgebied of bereik] heeft betrekking op het middelbaar en voortgezet onderwijs
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een uur besteed aan hoor- en werkcolleges, studiebegeleiding, stagebegeleiding, tentamens en examens, en studieloopbaanbegeleiding voor zover geprogrammeerd voor alle studenten

Algemene voorbeelden


Een contactuur is een onderwijsuur waarbij een docent fysiek aanwezig is. Een docent is een persoon die onderwijs verzorgt in dienst van de onderwijsinstelling (inclusief studentassistenten en tutoren). Onder contacttijd vallen onder meer hoor- en werkcolleges, studiebegeleiding, stagebegeleiding, tentamens en examens, en ook studieloopbaanbegeleiding, voor zover de instelling die voor alle studenten heeft geprogrammeerd [...]. Tijd voor zelfstudie, stages/werkplekleren en (onbegeleide) tijd voor afstudeeronderzoek en scriptie behoort niet tot de contacttijd.

http://www.nvao.net/page/downloads/Definities_basisgegevens_opleidingsbeoordelingen_11_sept_2012.pdf,

Een contactuur is een bepaalde tijdsspanne waarin docent(en) en student(en) elkaar zien en/of spreken in verband met het onderwijs-leerproces van de student. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee typen contacturen: fysieke contacturen en overige contacturen [...]. Overige contacturen zijn: digitale communicatie (synchroon en a-synchroon), begeleide stage-activiteiten en andere vormen van begeleid werkplekleren en het afnemen en bespreken van toetsen en tentamens.

http://az.hva.nl/studenten/a-z/content/o2/contacturen/contacturen.html,

In de drie jaren van het bachelorprogramma Sociologie worden gemiddeld per week minimaal 15 contacturen gepland. Contacturen betreffen hoor- en responsiecolleges, werkgroepen en practica [...]. De overige uren per week zijn bestemd voor zelfstudie. Zelfstudie houdt niet alleen voorbereiding op tentamens in, maar ook voorbereiding en uitwerking van colleges en werkgroepen en het maken/uitvoeren van opdrachten.

http://www.ru.nl/sociologie/onderwijs/contacturen/,

Een contactuur duurt 60 minuten, dat heeft studiekeuringsdienst Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO), vastgesteld en vastgelegd. Ook moet er een docent fysiek aanwezig zijn bij de studenten.

http://www.mareonline.nl/archive/2012/09/19/1-contactuur-60-minuten-echt-waar,

MWD biedt studenten 22 contacturen per week in het eerste studiejaar. Een studiejaar bevat 42 lesweken. Een contactuur is een onderwijsuur (van 50 minuten) waarbij een docent aanwezig is. Onder contacttijd vallen onder meer hoor- en werkcolleges, projectbegeleiding en studiebegeleiding. De contacturen zijn slechts een deel van de tijd die je aan je studie besteedt. In totaal ben je per week zo'n 40 uur met je studie bezig.

http://www.hva.nl/opleiding/voltijd/maatschappelijk-werk-en-dienstverlening/studieprogramma/,

De Open Universiteit bijvoorbeeld, die afstandsonderwijs verzorgt, hoeft geen twaalf contacturen in de week te verzorgen. Het was al bekend dat er uitzonderingen mogelijk zouden zijn. In debat met de Tweede Kamer had staatssecretaris Zijlstra eerder de Universiteit Maastricht als voorbeeld genoemd. Die heeft een onderwijssysteem waarin zelfstudie een grote rol speelt en studenten minder contacturen hebben.

http://www.dub.uu.nl/artikel/nieuws/kabinet-wil-niet-zeggen-wat-contactuur.html,

Voor de bepaling van de studielast van een vak of werkcollege gelden de volgende normen als uitgangspunt: Hoorcollege: 1 contactuur = 1 tot 2 uur studielast, Werkcollege (exclusief werkstukken): 1 contactuur = 3 tot 4 uur studielast, Practicum (actieve voorbereiding van de student nodig): 1 contactuur = 2 tot 3 uur studielast.

http://www.eur.nl/ese/informatie_voor/studenten/keuzevakstudenten/studielastnormering/,

In deze studiewijzer wordt uitgegaan van lessen van 50 minuten. Een les van 50 minuten noemen we een contactuur. Bij elk contactuur hoort een studielast van ongeveer 80 minuten. Dus per contactuur dient een leerling nog gemiddeld 30 minuten buiten de les om aan wiskunde te besteden [...]. Studiewijzer havo/vwo D deel 1.

http://www.jpouwens.nl/studiewijzers/V4-wiD%20eerste%20periode%202008-2009.pdf,