contextgebonden


contextgebonden 1.0

gebonden aan een bepaalde context; gebonden aan een gegeven context; alleen te interpreteren in zijn context

Algemene voorbeelden


De traditionele opvatting over intelligentie werd in 1904 ontwikkeld door de Britse psycholoog Charles Edward Spearman (1863-1945). Hij analyseerde de resultaten van sterk uiteenlopende intelligentietests en concludeerde dat iemand die hoog scoorde op een test voor één vaardigheid ook hoog scoorde op andere tests. Daarom suggereerde hij dat er een 'general intelligence' bestaat die onderscheiden diende te worden van de contextgebonden bedrevenheid in een specifieke vaardigheid.

http://www.efa.nl/opleidingen/pabo/ontwpsy.doc

De gedachte is hier dat de participanten aan een communicatieve besluitvormingsproces de 'collectieve kennisbasis' kunnen verbreden door inzicht in elkaars contextgebonden kennis te verwerven.

http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm,

'En als je je authenticiteit beaamt... pas dan kun je jezelf in een liefdevolle verhouding tot je medemensen stellen. Voorbij contextgebonden normen en waarden.'

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Anderen zien communicatieve competentie daarentegen als de subjectieve indruk die mensen zich kunnen vormen van eigen en andermans gedrag. Het is cultuurafhankelijk, contextgebonden en intersubjectief. Dat wil zeggen dat in een bepaalde interactiesituatie een persoon zijn gedrag wel als competent kan beschouwen, terwijl anderen daarover een andere mening kunnen hebben.

http://www.fsw.leidenuniv.nl/~shadid/Publicaties/publicaties.html,

Bij de keuze voor de opleiding als accreditatie-eenheid is in het overleg met de actoren in het hoger onderwijs overigens uitdrukkelijk aangegeven dat de institutionele inbedding of contextgebonden kwaliteitsaspecten rond de opleiding (bijvoorbeeld personeelsbeleid of kwaliteitszorg van de instelling) wel in de accreditatietoets betrokken dienen te worden.

http://www.vsnu.nl/show?id=3577=246,

Iedereen heeft het nu over een mogelijke locatie aan de Gelkingestraat, maar dat zal het niet worden. "Voor Ito betekent het dat zijn oorspronkelijke ontwerp van het aluminium huis, ook indien er wel op korte termijn een locatie wordt gevonden, gewijzigd moet worden want het ontwerp is 'contextgebonden'."

Nieuwsblad van het Noorden,

Het voorval toont aan dat de genialiteit van Horta's architectuur nog altijd niet volledig wordt begrepen. Een genialiteit die vooral te maken heeft met zijn algemene, contextgebonden visie op de architectuur en de stad.

De Standaard,

Het voorstel van Ewald houdt in dat we risico selectie niet als een gegeven mechanisme of een logisch principe zien, maar als een praktisch, contextgebonden proces dat we kunnen onderzoeken en veranderen.

http://www.stichtingpandora.nl/index.html

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • contextgebonden factoren

In principe heb je recht op maatschappelijke participatie en reïntegratie (Gehandicaptenraad / WOCZ 2000). Of je dit echter via arbeid kunt en wilt realiseren, is afhankelijk van een groot aantal contextgebonden factoren.

http://www.human.nl/,

Een dergelijke laboratoriumsfeer van conversatie bestaat echter niet of nauwelijks: in elke vorm van conversatie zijn wel contextgebonden factoren te vinden die de analyse zullen kunnen beïnvloeden.

http://gopher.ulb.ac.be/~ncarpent/disc.html

De GR pleit voor verbreding en verdieping van het doelmatigheidsdenken onder meer door manieren te zoeken ter vermindering van de spanning tussen de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek, contextgebonden factoren en patiëntspecifieke omstandigheden.

http://www.rvz.net/Nieuws/Werk99/vwsprof.pdf,

met bijwoord


  • erg contextgebonden

De toelaatbaarheid van een scheiding is erg contextgebonden volgens de bevraagde jongeren.

http://www.kuleuven.ac.be/sociologie/medewerkers/expertise/Vanhove/Download/rep_en_roer_vanhove.pdf,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • contextgebonden of contextonafhankelijk
  • zowel contextvrij als contextgebonden

Zijn iemands oordelen over morele vragen contextgebonden of -onafhankelijk?

http://www.efa.nl/opleidingen/pabo/ontwpsy.doc

Dit concept van sequentiële organisatie is zowel contextvrij als contextgebonden. Contextvrij omdat het inzicht wil geven in de structuur van natuurlijke conversatie, ongeacht allerlei culturele of sociale factoren die hierbij een rol kunnen spelen. Maar ook contextgebonden, omdat het concept wel de mogelijkheid biedt om rekening te houden met situationele factoren waarmee een deelnemer tijdens een concrete conversatie geconfronteerd wordt.

http://gopher.ulb.ac.be/~ncarpent/disc.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding