controlfreak


controlfreak 1.0

iemand die alles onder controle wil hebben en daardoor slecht dingen van zich af kan zetten of los kan laten of kan delegeren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een controlfreak…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wil alles onder controle hebben
  • [Gedrag] kan moeilijk dingen van zich afzetten, iets of iemand loslaten of zaken delegeren

    Algemene voorbeelden


    Als je in het gezelschap van een controlfreak verkeert dan is dat nooit makkelijk of prettig, of het nu een bazige beste vriend van je is, een baas die met zijn neus op alle details zit, of een oudere zus die altijd haar zin wil hebben.

    http://nl.wikihow.com/Omgaan-met-een-controlfreak

    Veel vrienden zal de echte controlfreak naar waarschijnlijkheid niet hebben. Dat is van ondergeschikt belang. "Vertrouwen is leuk, controle is noodzaak," vindt hij. De psychologie ziet de controlfreak als iemand die anderen dicteert hoe dingen moeten gebeuren [...]. Soms behoeft deze mini-dictator controle over een bepaald gebied, zoals de werkvloer, vaak beslaat het het hele leven. Het is geen kwaadwil. Hij is meer begaan met bepaalde gewoonten en routines dan zijn omgeving en laat geen moment onbenut om zijn principes aan hen op te dringen. Want, of je het ermee eens bent of niet: 'die zijn gewoonweg beter.' De tot inkeer gekomen controlfreak weet wel beter: echte controle zit hem in het kunnen loslaten.

    http://weblog.relatieklik.nl/index.php/2008/09/02/psychologisch-woordenboek-de-controlfreak/,

    Hij had geen inspiratie nodig voor LA Confidential. Hij begon er gewoon op een dag aan te werken tot hij de outline had. 211 pagina's. Wie doet wat wanneer, waarom, met wie, waar? Daarna schreef hij het boek er om heen, scène voor scène, regel voor regel. [...]. Hij is een controlfreak, compulsief. Verslaafd aan verbanden, plotten, strukturen, tijd, planning.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010841706:mpeg21:a0473,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • een controlfreak zijn

    Vaak is het zo dat als je op een bepaald gebied een controlfreak bent, dat jou dan juist op dat gebied iets overkomt, toevallig, waar jij helemaal geen controle over kunt hebben en wat jou met je rug tegen de muur aan zet. Het leven vertelt jou dan op een zeer duidelijke en pijnlijke manier dat het willen vasthouden van de controle niet gaat werken.

    http://loslatenhoedoejedat.nl/de-controle-loslaten/

    "Ik ben een controlfreak. Op de set kan dat voor regisseurs vervelend zijn. Ik wil alles zelf in de hand houden, ik wil weten wat er om me heen gebeurt. Licht, geluid, beeld, alles. Regisseurs hebben daardoor vaak het gevoel dat ik hen vaak onvoldoende vertrouwen geef."

    http://www.daan-schuurmans.nl/meerdanielle/daanschuurmans/interviews.htm,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding