copycat


copycat 1.0

iemand die het gedrag van een ander imiteert; iemand die een ander na-aapt, meestal een beroemd iemand of een misdadiger

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een copycat…

is een persoon

  • [Gedrag] imiteert het gedrag van iemand; aapt iemand anders na, meestal een beroemd persoon of een misdadiger

    Algemene voorbeelden


    Politieagente Mary Jane Monahan, met het onderzoek belast, probeert de misdadiger één stap voor te zijn. Daarvoor heeft ze de hulp nodig van Helen Hudson. Zij stelt vast dat haar belager een copycat is, iemand die andere serial killers imiteert.

    De Standaard,

    Waarom zou je, als je al zes jaar met succes dezelfde methode gebruikt, plotseling op een andere manier te werk gaan? Kan het geen copycat zijn?'

    Ritueel des doods, Willem Zebregs,

    Is Nasty Gal een copycat? Saint Laurent sleurde onlangs nog iemand voor de rechter, Isabel Marant maakte een sneaker die wel heel erg op de beroemde Adidas Stan Smith leek en Zara staat erom bekend populaire creaties van designers na te maken. Elkaar kopiëren gebeurt nogal graag en vaak in modeland. Alleen hoe ver kun je gaan in het 'copycatten'?

    http://www.grazia.nl/fashion/is-nasty-gal-een-copycat,

    De executie van vijf schoolmeisjes in Pennsylvania, afgelopen maandag, moet volgens de Amerikaanse experts bijna wel een nageaapte moord zijn. Een week geleden gijzelde een man zes meisjes in een kleine school in Colorado. Hij misbruikte ze, vermoordde er een en pleegde zelfmoord. Dat was ook de bedoeling van de 32-jarige Charles Roberts, de dader in Pennsylvania die uiteindelijk ook zelfmoord pleegde [...]. De vraag is niet alleen of Roberts een copycat was, maar ook of anderen hem zullen imiteren. In alle schooldistricten in de VS werd dinsdag extra goed opgelet. Sommige experts zeiden maandag nog dat het risico van imitatie is verkleind doordat de media-aandacht voor geweld op scholen inmiddels minder intens is.

    de Volkskrant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen