corrumperen


corrumperen 1.0

( Met betrekking tot personen of hun handelingen of geest, mensen in bepaalde beroepsgroepen, maar ook abstracte zaken, zoals bedrijven, gezag, processen, idealen, systemen, taal, enz.)
in moreel opzicht aantasten; in moreel opzicht laakbaar of onaanvaardbaar maken; doen veranderen in iets wat slecht of onvolkomen is; in zedelijk opzicht slechter maken; corrupt maken
Vaak in de combinatie gecorrumpeerd zijn. Het is dan niet altijd duidelijk of zijn een hulpwerkwoord van de lijdende vorm bij corrumperen in betekenis 1.0 is, of een hulpwerkwoord bij het voltooide deelwoord van corrumperen in betekenis 2.0. Zijn kan ook worden opgevat als koppelwerkwoord, met gecorrumpeerd als het naamwoordelijk deel van het gezegde: het voltooide deelwoord gecorrumpeerd is dan in feite een bijvoeglijk naamwoord geworden. Ook in absoluut gebruik (met weglating van het object), zoals in macht corrumpeert.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Corrumperen…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      "De wereld waarin we verplicht zijn te leven, maakt me kwaad. De manier waarop televisie de geesten van kinderen corrumpeert. Ik haat het."

      De Standaard,

      "De inlichtingendienst National Security Agency (NSA) die Echelon exploiteert, weigerde vorig jaar de democratische legitimatie van het systeem toe te lichten voor het Amerikaanse Congres. Absolute geheimhouding corrumpeert. Dat leidt tot ontsporingen."

      NRC,

      Kijkt u nog eens naar de duivelin aan wie hij zijn beste jaren heeft geschonken en kijkt u dan nog eens naar mijn cliënt, dat scharminkel, over wie getuige Patrick Modiano terecht zei dat hij uit een betere periode uit zijn leven alleen nog maar een regenjas had overgehouden. Als u deze twee met elkaar vergeleken heeft, stelt u zichzelf dan de vraag: wie heeft wie gecorrumpeerd? Wie heeft hier wie het ongeluk in gejaagd? De jeugd corrumpeerde de ouderdom en niet omgekeerd.

      De mensheid zij geprezen, Arnon Grunberg,

      Toch zijn het mensen als Dehaene die de maatschappij helpen organiseren, precies in termen van winst of competiviteit. Hun bedoelingen kunnen wel correct zijn (ze geloven misschien écht wat ze zeggen), hun daden of de gevolgen daarvan corrumperen hun "goede wil"'; het is hypocriet.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • accontants corrumperen
      • ambtenaren corrumperen
      • mannen corrumperen
      • een mens corrumperen

      Amerikaanse bedrijven corrumpeerden hun externe accountants, die onder druk van gretige financieel directeuren en de kans op lucratieve vervolgopdrachten cijfers van twijfelachtig allooi goedkeurden. Nederlandse ondernemingen corrumpeerden ambtenaren. Amerikaanse toplieden deden het voor eigen gewin, Nederlanders zeiden de afgelopen dagen in de verhoren voor de parlementaire enqûetecommissie naar bouwfraude dat zij het in het belang van hun onderneming deden.

      NRC,

      Tot welke ziekelijke kronkelredeneringen de fixatie op de hidjaab kan leiden blijkt uit het beroemde citaat: "Het is de plicht van vrouwen om hun hoofd te bedekken, omdat het haar van vrouwen vibraties uitstraalt die mannen opwinden, misleiden en corrumperen". En dit komt niet van een onontwikkelde fanaticus, maar van de beroemde ayatollah Rafsanjani.

      http://www.vlaamsblok.be/standpunten_dossier_13.shtml

      De Leerschool der liefde laat zien hoe succes, aanzien en macht een mens uiteindelijk corrumperen.

      De Standaard,

      • de beweging corrumperen
      • het parket corrumperen
      • het voetbalmilieu corrumperen

      De piqueteros hebben ook weer uit ervaring geleerd dat als individuele leiders de onderhandelingen voeren en de banen verdelen, dat ze dan al snel familieleden, vrienden en anderen voortrekken. En dat ze daarmee in caudillos (persoonlijke leiders) veranderen met een begunstigingssysteem dat de beweging corrumpeert.

      http://www.xs4all.nl/~bijstbnd/wereld/Petras.htm

      Het euvel van de politieke benoemingen corrumpeert ook het parket.

      De Standaard,

      De man zou een grenzeloze inventiviteit aan de dag leggen als het erom gaat zich te verrijken of het voetbalmilieu te corrumperen.

      De Standaard,

      • idealen corrumperen
      • het leven corrumperen
      • onze moedertaal corrumperen
      • de moraal corrumperen
      • processen corrumperen
      • de (primitieve) samenleving corrumperen
      • de staat corrumperen

      De enkele elementen uit de zaak-Cools waarmee hij als geïnteresseerde leek vertrouwd was, vormde hij om tot een "fabel gevoed door de realiteit", een verzonnen waarheid over de macht die verheven idealen corrumpeert.

      De Standaard,

      Elke hobby is vrijwillig, maar niet alles wat vrijwillig gebeurt is om die reden een hobby. Deze houding trivialiseert, om niet te zeggen corrumpeert, het leven. Het is geen hobby om getrouwd te zijn of samen te wonen.

      NRC,

      Ik hou van dubbele bodems, ook in het Engels. Dat is uw goed recht, hoor ik nogal wat lezers denken, maar ze blijven me wel verwijten dat ik alleen maar vanuit mijn luie leunstoel gadesla hoe het Engels onze moedertaal corrumpeert.

      De Standaard,

      In zijn dialogen laat hij Socrates de pretenties van de sofisten te lijf gaan, die - aldus Plato - de moraal corrumpeerden door met retorische trucjes knollen (schijn) voor citroenen (waarheid) te verkopen.

      http://www.phil.uu.nl/fuf/defilosoof/num_12.html,

      Verder zijn sommige libertariërs van mening dat in de huidige samenleving de staat de moraal corrumpeert door mensen te verplichten solidair met elkaar te zijn.

      http://www.libertarian.nl/libertarisme/inleiding.html

      Hulplui kunnen in dienst genomen worden en onopvallend bezoldigd, politieke processen gecorrumpeerd, verkiezings-beslissende gebeurtenissen kunnen gemanipuleerd worden.

      http://home.pi.be/~penninc/3gel/us-eu-vasal.html,

      Aan die primitieve harmonie is echter een eind gekomen, vooral door de zucht naar comfort en rijkdom. De menselijke natuur corrumpeert de primitieve samenleving.

      http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

      Niemand kan het zich dan veroorloven zijn leven onverdeeld aan het algemeen belang te wijden: het eigenbelang corrumpeert de staat die niet door werkelijk vrije en moreel hoogstaande mensen wordt geleid.

      http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

      met adjectief


      ( Meestal als bijwoordelijk adjectief gebruikt)
      • fundamenteel corrumperend
      • gemakkelijk te corrumperen
      • politiek gecorrumpeerd

      "Dat de Sovjet-leiding in juni 1941 zou zijn verrast door de Duitse aanval, zoals enige, slecht geïnformeerde of politiek gecorrumpeerde historici beweren", is volgens Maser "een legende".

      NRC,

      Eerst moet uiteraard de arts worden omgekocht om de benodigde medische verklaring af te geven, maar hij verdient net zo weinig en is ook gemakkelijk te corrumperen.

      De Standaard,

      met bijwoord


      • niet corrumperen

      In het diffusiemodel dienen mediërende instanties tussen het kennisbedrijf en het maatschappelijke veld er [...] zorg voor te dragen dat kennis in het maatschappelijke verkeer niet gecorrumpeerd wordt, kortom: dat kennis 'kennis' blijft.

      http://www.wrr.nl/admin/pdf/voorstudies/v110.pdf

      Libertariërs hebben in het algemeen meer vertrouwen in initiatieven om mensen te helpen 'van onderop'. Dergelijke initiatieven kunnen doelgerichter plaatsvinden en corrumperen niet de moraal zoals dat bij de paternalistische verzorgingsstaat hedentendage het geval is.

      http://www.libertarian.nl/libertarisme/inleiding.html

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: met

      • corrumperen met chocolade en drank
      • corrumperen met kwaadaardige software

      Dozen werden in verkeerde kleuren en maten geleverd. Maar klanten durfden niet te klagen. In plaats daarvan corrumpeerden zij het staatsbedrijf met chocolade en drank om hun orders te accepteren.

      NRC,

      Vandaag de dag is elektronische post het meest gebruikelijke middel dat gebruikt wordt om uw systeem te corrumperen met kwaadaardige software ("malware").

      http://193.74.208.177/nl/solutions_security_start.php

      Voorzetsel: van

      • (het) corrumperen van anderen
      • (het) corrumperen van poortwachters

      Keer op keer heeft Endo in zijn romans en verhalen gepoogd het kwaad in al zijn vanzelfsprekendheid te laten zien: de verpleegsters en doktoren in The Sea and Poison (1958) die gedreven door wereldse ambitie of juist uit haat tegen de wereld in opdracht vivisectie-experimenten uitvoeren op krijgsgevangen Amerikaanse soldaten; de uitgestoten priester Durand in Volcano (1959) die zich verheugt in het corrumperen van anderen en vurig hoopt dat een vulkaanuitbarsting een einde zal maken aan een katholiek gebedshuis.

      NRC,

      Die bieden zoveel gelegenheid voor cocaïne-import dat het corrumperen van 'poortwachters' niet nodig is.

      NRC,

      voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


      • gecorrumpeerde informatie
      • de gecorrumpeerde taal

      Een gepast beleid, gepaste procedures en technologieën zullen ervoor zorgen dat alleen bevoegde personen toegang hebben tot uw systemen; zij beveiligen elektronische transacties en bieden u de middelen om vervalste of gecorrumpeerde informatie te verwerpen en blokkering van geldige informatie te vermijden.

      http://193.74.208.177/nl/solutions_security_start.php

      De hele wereldliteratuur is één grote jammerklacht over de onvolkomenheden van het woord, over woordbederf ook. Telkens weer hebben schrijvers nieuwe pogingen ondernomen om de 'gecorrumpeerde' taal weer een authentieke betekenis te geven.

      Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

      • gecorrumpeerde conservatieven
      • gecorrumpeerde historici
      • het minst gecorrumpeerde schepsel

      In Tsjecho-Slowakije was de machtsverschuiving in de communistische partij, van de gecorrumpeerde conservatieven naar de hervormingsgezinden, een signaal geweest voor de overgrote meerderheid van het volk om in actie te komen.

      Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

      "Dat de Sovjet-leiding in juni 1941 zou zijn verrast door de Duitse aanval, zoals enige, slecht geïnformeerde of politiek gecorrumpeerde historici beweren"', is volgens Maser "een legende"."

      NRC,

      Niet geld corrumpeert, maar applaus, toejuichingen, de liefde van velen, de tederheid van allen. Alleen al daarom ben ik het minst gecorrumpeerde schepsel dat er bestaat.

      De mensheid zij geprezen, Arnon Grunberg,

      • het minst gecorrumpeerd

      Niet geld corrumpeert, maar applaus, toejuichingen, de liefde van velen, de tederheid van allen. Alleen al daarom ben ik het minst gecorrumpeerde schepsel dat er bestaat.

      De mensheid zij geprezen, Arnon Grunberg,

      tegenwoordig deelwoord als adjectief gebruikt


      ( Frequent aangetroffen)
      • corrumperend (politiek) dienstbetoon
      • corrumperend effect
      • corrumperende exportquota
      • corrumperend gedrag
      • een corrumperende invloed
      • corrumperende invloeden
      • corrumperende macht
      • de corrumperende nederzettingenpolitiek
      • de corrumperende stad
      • een corrumperende werking

      Eén thema ontsnapt nog te zeer aan de aandacht: dat van het op alle niveaus fundamenteel corrumperende politieke dienstbetoon.

      De Standaard,

      Joanna beschouwde het als een moraliteit over het corrumperende effect van geld en een heldencultus. Enerzijds had je heldhaftige personen die geld nodig hadden, en anderzijds had je rijkelui die moeilijke bergen wilden beklimmen, of liever, wilden zeggen dat ze moeilijke bergen hadden beklommen, aangezien je erover zou kunnen twisten of ze die bergen ook inderdaad beklommen hadden.

      Bezeten van mij, Nicci French,

      De Russische olie- en gasindustrie, de belangrijkste machtsfactor achter de schermen, weigert in de praktijk gehoor te geven aan de toegezegde liberalisatie van de energiemarkt en afschaffing van de corrumperende exportquota.

      NRC,

      In de rest van zijn stuk volgt hij nauwgezet de lijn om de Palestijnen en de Arabieren overal de schuld van te geven. Uiteraard, "Israël heeft vele fouten gemaakt." Waaronder de "heilloze corrumperende nederzettingenpolitiek", "onwaardige behandeling van Palestijnen aan grensposten" en de "incidentele misstanden die met een oorlogssituatie samenhangen."

      http://www.autonoomcentrum.nl/

      Van de georganiseerde misdaad gaat onmiskenbaar een corrumperende invloed uit op het politiële en justitiële apparaat en op de politiek - zoals in de VS allang aan het licht is gekomen.

      NRC,

      Eén van de mogelijkheden om te voorkomen dat ambtenaren met 'gevoelige functies' zich laten verleiden tot corrumperend gedrag is een strikte scheiding tussen de uitvoering van het werk en de controle daarop.

      NRC,

      De gevaren van het inzetten van undercover-agenten door de politie worden volgens hem onderschat. "U moet de glijdende schaal waarop je terecht komt en de corrumperende invloeden die dat heeft op de politie niet onderschatten."

      NRC,

      Giesbert verheldert op indringende wijze hoe het presidentschap van een man die zei het geld en zijn corrumperende macht te wantrouwen, zo ontluisterd kon worden door allerhande affaires.

      De Standaard,

      Toch beseffen ze dat ook het meest afgelegen platteland opengebroken wordt door modernisering en globalisering. In het pastorale landschap verschijnen slecht werkende telefoons en luxueuze terreinwagens. Het ongerepte dorp geraakt verbonden met de ongrijpbare en meestal corrumperende stad.

      http://www.wereldwijd.be/archief/archief.htm,

      Uiteraard hadden dergelijke giften op zijn minst potentieel een corrumperende werking.

      De Standaard,

      • corrumperende PS'ers

      53,4 procent van de ondervraagden gelooft Philippe Busquin als hij zegt dat de corrumperende PS'ers gestraft kunnen worden.

      De Standaard,

      • als corrumperend bestempelen

      Sport verbroedert alleen gelijkgestemden, mensen die zich gelijken voelen, mensen die van dezelfde club zijn, van hetzelfde land zijn - vooral wanneer ze tegen de 'aartsvijand' ten strijde trekken. Wanneer geen 'aartsvijand' voorhanden is, zoeken ze een 'aartsvijand' om de eigenwaarde te verstevigen. Dan worden Grieken en Italianen als corrumperend bestempeld, Argentijnen en Uruguayanen als criminelen en Duitsers als zelfingenomen wereldveroveraars die tolerante, godsvruchtige en gastvrije Hollanders bedreigen.

      NRC Handelsblad,

      met ander, nevengeschikt werkwoord


      • omkopen en corrumperen

      Welnu een gezag dat men kan beledigen, kan men ook omkopen en corrumperen.

      http://users.skynet.be/sky50779/recht1.htm

      overig


      ( Met het wederkerig voornaamwoord zich)
      • elkaar corrumperen

      Ze verbeeldt zich dat Lisa, haar vriendin, Leo van haar heeft afgepakt, maar Lisa heeft het veel te druk met het verleiden van Mariagrazia's zoon Michele. Geld en seks - daarmee corrumpeert men elkaar in deze kringen.

      NRC,

      • zich (niet) laten corrumperen

      "Ik wilde films maken die het midden hielden tussen Fassbinder en Spielberg. Maar ik was er nog geen zes maanden of ik zag de laatste grote film die uit Hollywood zou komen: Apocalypse Now. Daarna heeft Hollywood zich volledig laten corrumperen door de sjablonen van Spielberg, George Lucas en Sylvester Stallone."

      NRC,

      Nu begreep ik ook de woede van de weduwe toen ik Tristan ter sprake bracht – zij wist dat haar echtgenoot zich had laten corrumperen door de man tegenover mij.

      Alles over Tristan, Tommy Wieringa,

      Birindwa, een voormalige medewerker van de huidige premier Etienne Tshisekedi, heeft al vijftien jaar oppositie tegen het bewind van Mobutu gevoerd en staat bekend als iemand "met schone handen", die zich niet heeft laten corrumperen.

      NRC,

      Vaste verbindingen


      corrumperen 2.0

      in moreel opzicht aangetast, bedorven worden; veranderen in iets wat slecht of onvolkomen is; in zedelijk opzicht slechter worden; moreel in verval raken; ontaarden; corrupt worden
      Vaak in de combinatie gecorrumpeerd zijn. Het is dan niet altijd duidelijk of zijn een hulpwerkwoord van de lijdende vorm bij corrumperen in betekenis 1.0 is, of een hulpwerkwoord bij het voltooide deelwoord van corrumperen in betekenis 2.0. Zijn kan ook worden opgevat als koppelwerkwoord, met gecorrumpeerd als het naamwoordelijk deel van het gezegde: het voltooide deelwoord gecorrumpeerd is dan in feite een bijvoeglijk naamwoord geworden.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Corrumperen…

      is een proces

          Algemene voorbeelden


          Recht in de volle zin van het woord wordt dus alleen gedaan als een rechtvaardige recht doet. Rechtvaardigheid is de ziel van het recht. Recht dat gedaan wordt door een onrechtvaardige verdient eigenlijk de naam niet: het is onrechtvaardig recht. Maar zelfs het recht dat gedaan wordt door een rechtvaardige is, in de vorm waarin het ligt opgeslagen in het positieve recht, op zich slechts de uiterlijke manifestatie van het beginsel - de rechtvaardigheid -, dat aan de eerste leven inblaast. Als dit beginsel niet aanwezig is, corrumpeert het recht, omdat de letter ervan, zonder de geest, weerloos is in handen van sofistische interpreten.

          http://www.conservatismeweb.com/,

          In de Nijmeegse studentenbeweging hebben wij ons destijds sterk vertrouwd gemaakt met de socialistische traditie. Maar de Nederlandse socialistische partij was in onze ogen verburgerlijkt, en het communisme was gecorrumpeerd en verworden tot stalinisme.

          De Standaard,

          Barber's uitgangspunt is hier: democratie is geen institutie, het is een levenswijze, gebaseerd op individuele verantwoordelijkheid en gemeenschapszin: "Een volk gecorrumpeerd door tribalisme en afgestompt door McWorld kan geen geprefabriceerde democratische grondwet overnemen."

          http://www.ping.be/jvwit/witwBBarber.html

          De agent J. van Daalen die in maart 1993 werd ontslagen omdat hij in een boek beschreef hoe gecorrumpeerd een deel van het Amsterdamse politiekorps zou zijn, gaat maandag weer aan de slag als rechercheur.

          NRC,

          Moest ik nu naar Graafland gaan en zeggen: 'In een woonboot maakte Roos xtc-pillen, dus al haar bezit is gecorrumpeerd, het spijt me vreselijk, hier wil ik niets mee te maken hebben, ik doe overal afstand van.'

          De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

          Vele burgers op Nederlands grondgebied worden maatschappelijk, financieel en psychisch ten gronde gericht als gevolg van de feitelijke omstandigheid, dat zowel de Zittende als Staande Magistratuur alsmede de advocatuur, tot in hoogste instantie verstrekkend [...] gecorrumpeerd is.

          http://www.sdnl.nl/karel-de-werd.htm,

          Vervalste identiteitspapieren en voertuigidentificatiepapieren zijn in zo'n ruime mate voorradig in het criminele circuit dat niet alleen cocaïne, maar ook mensen "vrijwel zonder risico over de Nederlandse grens worden gesmokkeld". Voor de zeehavens wordt in het onderzoek dezelfde conclusie getrokken. "Wegens het hoge belang van het gebruik van de drugstraffiek door de geheimdiensten zelf, ter financiering van hun verdekte operaties, is de drugsbestrijding in hoogste mate gecorrumpeerd."

          http://home.pi.be/~penninc/3gel/us-eu-vasal.html,

          Combinatiemogelijkheden


          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: op

          • gecorrumpeerd op alle bestuursniveaus

          "Deze partij lijkt gecorrumpeerd op alle bestuursniveaus", zegt het VU-kopstuk.

          De Standaard,

          met bijwoord


          • grondig gecorrumpeerd zijn
          • zo gecorrumpeerd zijn

          Ongeveer 70 procent van de grote misdaden in de Filipijnse steden heeft te maken met drugs. Leger en politie zijn grondig gecorrumpeerd.

          de Volkskrant,

          Vooreerst werden de traditionele scènes van het liturgische drama - het bezoek van de vrouwen aan het graf, de "Jüngerlauf" en de verschijning van Christus aan Maria Magdalena - hier alle zonder uitzondering geschrapt. Blijkbaar waren zij toendertijd reeds zo gecorrumpeerd dat ze niet meer in een religieus spel thuis hoorden.

          http://www.historischtheater.be/NL/,

          tegenwoordig deelwoord als adjectief gebruikt


          • corrumperende ambtenaren
          • het (steeds verder) corrumperende hofleven
          • de (steeds verder) corrumperende overheid

          De BVD hield zich gaandeweg steeds minder bezig met het Oosteuropese communisme, maar des te meer met de Zuidamerikaanse cocaïnemafia, het rechts-extremisme, corrumperende ambtenaren of gewelddadige criminele organisaties.

          NRC Handelsblad,

          De salon van de markiezin de Rambouillet was een reactie op onder meer de losbandigheid en lompe omgangsvormen aan het Franse hof onder koning Hendrik IV. Het was de eerste beroemde literaire salon in Frankrijk. […]. Het gezelschap streefde naar een vorm van zelfrealisatie, die ze honnêteté noemden. Dit was een kwaliteit die in de ogen van de leden van de salon node gemist werd in het toenmalige keiharde, opzichtige, corrupte en het steeds verder corrumperende hofleven.

          https://www.wikide.wiki/wiki/nl/H%C3%B4tel_de_Rambouillet

          De inlichtingendiensten hanteren het need-to-knowprincipe. De vrije burger hanteert voor overheidsmacht het need-to-haveprincipe, en de mogelijkheid om verzet onder de burgerij tegen een steeds verder corrumperende overheid vroegtijdig in kaart te brengen, valt daar niet onder.

          https://www.ftm.nl/artikelen/sleepwet-ik-weet-wat-ik-ga-stemmen?share=2Km6qzztXBxXNsSJoBoqaTTD5sIBM8HapYz6xhO%2B2wDDfx7%2FgcNBhBy6dLQugw%3D%3D,