crowdmanager


crowdmanager 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

iemand die wordt aangesteld om een een grote stroom mensen, bijvoorbeeld supporters of winkelende mensen, in goede banen te leiden; manager van mensenmassa's

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een crowdmanager…

is een manager; is een persoon

  • [Plaats] is actief op drukke plaatsen, bv. bij evenementen of bij winkels
  • [Activiteit of handeling] leidt een grote stroom mensen in goede banen

    Hoofdsemagram: manager


    Algemene voorbeelden


    "Ik kan me trouwens ook niet voorstellen dat toeristen het leuk vinden om meer dan een uur in de rij te staan voor een stroopwafel of een patatje, terwijl er zoveel moois te doen is in Amsterdam. Maar ja, ze doen het toch." Ook bij Koekmakerij Van Stapele, in de smalle steeg tussen het Spui en Singel, is het dringen. Voor de deur staat een deel van de rij, even verderop staan op de brug nog een kleine 100 mensen geduldig te wachten tot ze hun stroopwafel kunnen kopen. Een crowdmanager helpt de toeristen van de ene naar de andere rij.

    Het Parool,

    Niks wist ie van crowdmanagement. 'Heb ik bij Pinkpop eerst een dag crowdsurfers staan opvangen voor het podium. Ik, een echte pennenlikker. Bont en blauw was ik. Maar je moet het een keer meemaken.' TSC had toen een omzet van 3,5 miljoen gulden per jaar. Van Horck heeft nog steeds momenten dat hij zijn hart vasthoudt. Zoals toen de Stones een paar jaar geleden voor 85 duizend mensen optraden op het Haagse Malieveld. Je kunt, zegt hij, risico's proberen uit te sluiten wat je wilt, als in zo'n massa paniek uitbreekt, is er zelfs voor de meest ervaren crowdmanager geen houden meer aan. 'Het is een vak dat je weleens een nachtrustje kost', zegt Van Duykeren.

    de Volkskrant,

    Het is een woord dat zegt wat het is: Tiktok-rij. Mensen die massaal aanschuiven omdat ze iets willen kopen dat ze op Tiktok hebben gezien. Het fenomeen doet Amsterdam zuchten. [...] Op sommige plekken zijn al crowdmanagers aangesteld om de rij wachtenden gedisciplineerd genoeg in de rij te houden en voorbijgangers nog te laten passeren.

    https://www.standaard.be/cnt/dmf20230410_95719951?utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=goeienavond&utm_content=bovenste_4&utm_term=0-1&M_BT=1829274723931,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2001
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal crowd manager
    Betekenis in brontaal idem
    Samenhangende woorden (betekenis) crossflow; crowdcontrol; flowmanagement