cryomatie


cryomatie 1.0

(neologisme)

manier van lijkbezorging waarbij het lichaam van een overledene wordt bevroren en vervolgens door het toedienen van kleine trillingen uiteenvalt; vriesdroging; lyofilisatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Cryomatie…

is vriesdroging

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft het bevriezen en vervolgens door kleine trillingen uiteen doen vallen van het lichaam van een overledene

    Hoofdsemagram: vriesdroging


    Algemene voorbeelden


    Cryomatie (lyofilisatie of vriesdrogen) is een nieuwe manier om stoffelijke overschotten te laten vergaan. Bij deze techniek wordt het lichaam bevroren, waarna het door kleine trillingen in een organische substantie uiteenvalt. Na verwijdering van lichaamsvreemde stoffen zoals kwik en bijvoorbeeld kunstheupen, kan het 'overschot' worden begraven of gecremeerd.

    http://www.uitvaart.nl/infotheek/begraven-cremeren-e-a/nieuwe-ideeen/cryomeren

    De eerste die het vriesdrogen (ook wel lyofilisatie genoemd) voorstelde als een milieuvriendelijke manier van lijkbezorging is de Zweedse bioloog Susanne Wiigh-Mäsak. Zij startte het bedrijf Promessa Organic AB. Inmiddels is in Zweden het eerste gebouw waar het vriesdrogen moet plaatsvinden, hier promatorium genoemd, geopend. De eerste cryomatie/lyofilisatie laat echter nog op zich wachten.

    http://www.groene-uitvaart.nl/page_1762.html

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2005
    Bijzonderheden Het woord is bedacht naar aanleiding van een wedstrijd in het tijdschrift Onze Taal om een nieuwe term te bedenken voor vriesdrogen of lyofilisatie.