cultuurgebondenheid


cultuurgebondenheid 1.0

het cultuurgebonden zijn; het gebonden, verbonden zijn aan een bepaalde culuur; het voortkomen uit, behoren bij, kenmerkend zijn voor een bepaalde cultuur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Cultuurgebondenheid…

is een eigenschap of toestand

      Algemene voorbeelden


      Bekend is dat bij intelligentietests vroeger meisjes lager scoorden dan jongens. Dat is rechtgetrokken. De gewone intelligentietest is echter nog steeds cultuurgebonden. Indianen in Amerika komen steeds als zeer dom uit de bus. In Nederland is de cultuurgebondenheid van de Cito-toets nog lang niet opgelost. Alle genoemde problemen hebben alles te maken met het toetsprobleem, maar helemaal niets met onderwijs.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/673894/2003/09/19/Cito-meet-geen-kennis-maar-IQ.dhtml,

      Verder bepleit de raad: in de uitvoering van het Bbz gebruik te maken van medewerkers en adviseurs uit etnische minderheidsgroepen; aandacht voor de mogelijke cultuurgebondenheid van de levensvatbaarheidstoets; de raad stelt daarbij vast dat het kabinet ook overigens niet komt tot concrete voorstellen voor verbetering, door standaardisering en snellere behandeling, van de levensvatbaarheidstoets.

      http://www.ser.nl/publicaties/default.asp?desc=publicaties_adviezen_9814,

      In dit boek komen belangrijke theoretische en praktische vraagstukken aan de orde zoals de universaliteit dan wel de cultuurgebondenheid van psychische processen, kenmerken en mechanismen en de consequenties hiervan voor de praktijk. Centrale vragen hierbij zijn bijvoorbeeld: Nemen mensen met een niet-westerse achtergrond anders waar dan West-Europeanen?

      http://www.boomlemma.nl/mens-en-maatschappij/catalogus/psychologie-en-de-multiculturele-samenleving-3#,

      De cultuurgebondenheid van de liturgie bleek ook tijdens de te voeren discussies op deze dag. Daar proefde men namelijk een zeker "terugbuigen in traditie". Misschien was men tijdens de Reformatie iets te rigoreus geweest met het afschaffen van allerlei rituelen. Er werd zelfs gesproken over de terugkeer van de biecht.

      http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2648034/1995/01/23/Snuffeldag-voor-uitersten.dhtml,