cultuurloosheid


cultuurloosheid 1.0

(pejoratief)

het cultuurloos zijn; het gespeend zijn van iedere vorm van cultuur; het geen cultuur hebben; het geen aandacht hebben voor of blijk geven van cultuur; gebrek aan cultuur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Cultuurloosheid…

is een eigenschap

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kenmerkt zich door een gebrek aan cultuur

    Algemene voorbeelden


    Waar cultuurloosheid toe leidt zie je al bij de commerciële omroepen, waar cultuurloosheid tot ideologie lijkt te zijn verworden en het ene na het andere platvloerse programma aan de kijker wordt aangeboden.

    http://www.industriecultuur.nl/?p=959,

    Heeft het boek nog toekomst? Zullen er over tien jaar nog boeken worden uitgegeven? Hoe vaak zijn me die vragen al niet gesteld. In de intonatie ervan resoneert vaak een toon van bitterheid over de dreigende cultuurloosheid van de komende generaties.

    Uitgeven in het digitale tijdperk; De oorlog om het electronische boek; Brugge 2002, Leo De Haes,

    Dat de Gijsbrecht niet meer wordt opgevoerd is [...] het gevolg van bepaalde verschijnselen binnen de 'elite': het veld winnen van de van tijd tot tijd in de geschiedenis opduikende misverstanden, dat het nieuwe beter is dan het oude en dat men door afschaffing van het oude de komst van dat nieuwe en betere naderbij brengt. En nog iets anders speelt hier een rol: domheid, gebrek aan beschaving, cultuurloosheid, niet getemperd door eerbied voor intelligentie en cultuur, maar juist verhevigd door haat en nijd.

    Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,

    Het gaat er dan niet in de eerste plaats om of men het met Den Uyl eens is, en of men net zoveel fiducie heeft als hij in de mogelijkheden van het socialisme, maar of men over de maatschappelijke functie van de kunst en over de cultuurloosheid van de maatschappij wil nadenken en spreken, zonder gewichtigheid of welzijnsgewauwel.

    Averechts, Gerrit Komrij,

    Misschien is het een kenmerk van de (gedeeltelijke) cultuurloosheid of anders gezegd nihilisme van intellectuelen dat zij elk onderdeel van een cultuur apart beoordelen en niet bereid zijn om het organische verband van de onderdelen te zien.

    Het principe van nieuwsgierigheid, Dick Hillenius,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • literaire cultuurloosheid

    Wat is trouwens de 'massa'? Maarten 't Hart groeide op in betrekkelijke armoede en literaire cultuurloosheid. Nochtans werd hij al gauw een verwoed boekenlezer en lid van allerlei elites.

    Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,