cultuurloterij


cultuurloterij 1.0

(cultuur en samenleving; business, economie en financiën)

loterij waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de cultuursector, vooral bedoeld om de cultuursector een andere bron van inkomsten te geven naast die van vaak tegenvallende subsidies
VVD-kamerlid Bart de Liefde wilde in 2011 een geluksloterij invoeren waarvan de opbrengst geheel ten goede zou komen aan de cultuursector en wilde hierom de Wet op de kansspelen aanpassen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cultuurloterij…

is een loterij; is een kansspel; is een spel

  • [Motief] is bedoeld om de cultuursector een bron van inkomsten te bieden, bijvoorbeeld omdat er veel cultuursubsidies ingetrokken zijn
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een loterij waarvan de opbrengst bestemd is voor de cultuursector

    Hoofdsemagram: loterij


    Algemene voorbeelden


    VVD Tweede Kamerlid Bart de Liefde wil de Wet op de kansspelen aanpassen om een cultuurloterij mogelijk te maken. De opbrengst komt in zijn geheel ten goede aan de cultuursector. Volgens de liberaal betekent een cultuurloterij een nieuwe geldstroom voor de kunst- en cultuursector.

    http://www.vvd.nl/actueel/1329/vvd-wil-cultuurloterij,

    "Het goede nieuws is dat er al een cultuurloterij bestaat die dit jaar zelfs haar 50e verjaardag viert: de BankGiro Loterij. Meer dan 750.000 Nederlanders doen maandelijks mee, de helft van hun inleg gaat naar cultuur. In 2010 brachten deze deelnemers 60 miljoen euro bij elkaar voor cultuur en cultureel erfgoed in Nederland. Dit geld verdelen wij onder ruim 50 nationale en regionale musea, molens en monumenten en komt via fondsen als het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting DOEN terecht bij een breed scala aan culturele initiatieven", aldus Sigrid van Aken, managing director van de BankGiro Loterij.

    http://www.bankgiroloterij.nl/Nieuws/BankGiro-Loterij-de-cultuurloterij.htm,

    Net als bij Rembrandt en Van Gogh weten we ook dat succesvolle topsporters een mooi visitekaartje voor ons land afgeven. Bij sport kun je naar succes toewerken, bij cultuur is dat een stuk lastiger. Om wat drooggevallen cultuurmeertjes te vullen is een cultuurloterij natuurlijk een goed idee. Misschien kunnen we er en passant een onderwijsloterij bij doen, een zorgloterij en een defensieloterij. Of draven we dan een beetje door?

    http://www.casino.nl/cultuurloterij-moet-cultuursector-compenseren-voor-bezuinigingen

    De Nationale Postcodeloterij stapt naar de rechter om te voorkomen dat de Staatsloterij de nieuwe Verjaardagsloterij mag organiseren. Het ministerie van Financiën heeft opdracht gegeven voor deze cultuurloterij, waarvan de opbrengsten naar culturele instellingen gaan. [...]. De NPL noemt haar variant van de cultuurloterij Geluksdagloterij.

    https://krantenbankzeeland.nl/issue/stm/1997-10-10/edition/null/page/3?query=cultuurloterij,