cumberband


cumberband 1.0

doorgaans zwarte, brede band die door mannen bij formele gelegenheden om het middel wordt gedragen als accessoire bij een smoking

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cumberband…

is een kledingstuk

  • [Kleur] is doorgaans zwart
  • [Materiaal] wordt gemaakt van polyester, satijn of zijde
  • [Plaats] wordt om het middel gedragen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft volgens de etiquette dezelfde kleur als de vlinderdas
  • [Gebruikswijze] wordt gedragen als accessoire bij een smoking
  • [Betrokkene] wordt gedragen door mannen

Algemene voorbeelden


Naast de kostuums met een lang of kort colbert zijn er fantasiesmokings. Het komt voor de bruidegom aan op de juiste accessoires, zoals strik, cumberband, en gilet. Van Os Bruidsmode heeft zowel kleding voor bruid als bruidegom waardoor men de kleding op elkaar kan afstemmen en het één geheel wordt.

Meppeler Courant,

Een smoking bestaat uit een zwarte broek voorzien van een satijnen bies aan de zijkant en een zwart jasje met revers van satijn. Daarnaast bestaat een smoking uit een wit overhemd, tegenwoordig ook soms zwart, met blinde sluiting. Bij de smoking wordt traditioneel een zwarte effen vlinderdas gedragen. Een cumberband is optioneel.

http://www.hoogenboommode.nl/herenmode/smoking-nijmegen.php

Bij de smoking horen verder een aantal standaard accessoires zoals ten eerste een wit piqué katoenen hemd met opstaande (de 'vadermoordenaar') of liggende kraag [...]. Op het hemd wordt een zwarte of eventueel bordeaux rode 'handgemaakte' zijden strik gedragen naar wens te combineren met een cumberband in eenzelfde kleur.

http://www.chrandels.nl/ned/blacktie

Een klassieke Cumberband met plissé plooien, vervaardigd van een hoge kwaliteit polyester. Deze Cumberband sluit U met een haakje en is verstelbaar aan de taille voor een comfortabele pasvorm. De cumberband is verkrijgbaar in twee maten.

http://www.mijnsmoking.nl/cumberband-in-wit-polyester-838

Wij hebben een grote afdeling smokings, jacquets, rokkostuums, gala- en cocktailjurken. Wij verhuren daarbij ook accessoires zoals strikken, lakschoenen, cumberbanden en pochets voor heren.

http://www.incognito-kledingverhuur.nl/gelegenheidskleding.html

De gekleurde cumberbands, vlinderdasjes en vestjes zie je steeds meer op bruiloften maar zijn absoluut niet geschikt voor de meer formele gelegenheden.

http://www.dutchties.nl/pages/sub/685/Regels_en_benamingen.html

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een cumberband dragen

Het is normaal om een cumberband of een laag uitgesneden vest onder je smoking te dragen. Het vest moet van hetzelfde materiaal zijn als de revers van je jasje.

http://www.dutchties.nl/pages/sub/685/Regels_en_benamingen.html

met adjectief ervoor


  • een rode cumberband
  • een zwarte cumberband

Onberispelijke tweedelige klassieke smoking met sjaalkraag in maat 52. Voor de vraagprijs kunt u er een rode cumberband plus rode strik bij krijgen. Slechts 1 x gedragen en toen helaas voor mij te groot gebleken.

http://kleding-schoenen-heren.marktplaats.nl/kostuums-en-colberts/508699740-smoking-in-maat-52.html

De zwart satijn uitgevoerde cumberband wordt als afsluiting tussen overhemd en pantalon gedragen. Dankzij de zwarte cumberband is men niet langer verplicht het smoking colbert telkens dicht te dragen.

http://jacquet-huren.com/shop/Online_Webshop_Cumberband_sets/2288339/Cumberband_set_zwart.php