cyberterrorisme


cyberterrorisme 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; recht en misdaad; neologisme)

terroristische aanslagen via computernetwerken, bijvoorbeeld aanvallen door hackers, meestal met de bedoeling virussen te verspreiden, informatie te stelen of te wijzigen en computernetwerken in het algemeen te verstoren; terrorisme via internet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Cyberterrorisme…

is terrorisme

  • [Handelende persoon] wordt meestal uitgevoerd door criminelen of terroristen
  • [Middel] betreft terroristische aanslagen uitgevoerd via computer of computers met een internetverbinding

    Algemene voorbeelden


    Cyberterrorisme is een groteske term die angst aanjaagt, omdat het publiek die associeert met de procesindustrie. Die industrie ziet de dreiging echter veelal als onwaarschijnlijk: er worden immers zware beveiligingsmaatregelen getroffen om onbevoegden buiten de deur te houden bij de processen die bij kwade opzet grote delen van de bevolking van ons land kunnen schaden.

    http://www.computable.nl/artikel/opinie/security/4184137/1276896/cyberterrorisme-weet-industrie-te-vinden.html,

    De Britse internet provider Cloud Nine is failliet door de daden van cyberterroristen. Aanvallen op het netwerk van het bedrijf waren zo hevig, dat het voorgoed is uitgeschakeld. Dit zijn geen uitzonderingen. Cyberterrorisme speelt zich elke dag af.

    NRC,

    Een aantal gebruikers had computersystemen van het bedrijf platgegooid en er werd online gesproken over cyberterrorisme. Daarbij werden jongeren uit Californie, Michigan en Israël betrapt. Zij worden er nu van verdacht het plan te hebben gehad via een kwaadaardige code de webservers te ontregelen die de backbone van het internet vormen.

    News.nl,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems of leenvertaling
    Vroegste datering 2000
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal cyberterrorism
    Betekenis in brontaal idem