cyclamaat


cyclamaat 1.0

kunstmatige zoetstof waarvan de zoetkracht dertigmaal tot vijftigmaal hoger ligt dan bij suiker

Semagram (extra betekenisinformatie)


Cyclamaat…

is een zoetstof; is een vaste stof; is een stof

  • [Materiaal] bestaat uit natriumzout of calciumzout van cyclaamzuur
  • [Functie] wordt gebruikt als zoetstof
    Formule C6H12NNaO3S
    Symbool E952

    Algemene voorbeelden


    Energievrije zoetstoffen leveren geen of verwaarloosbare energie en hebben geen invloed op het bloedsuikergehalte. Men noemt deze ook vaak intensieve zoetstoffen omdat hun zoetkracht per gewichtseenheid aanmerkelijk groter is dan die van gewone suiker. Ze worden gebruikt als vervanging van suiker o.a. in light frisdranken, light yoghurt, ijsdesserten enz. Deze stoffen zijn: acesulfaam K, aspartaam, cyclamaat, neohesperidine DC, sacharine en thaumatine.

    http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2000/Jan-Feb-2000/zoetstoffen_en_vervangsuikers.htm,

    Aspartaam wordt al zeer lang gebruikt. Sindsdien is er een toename van allerlei kwalen. Het zit in frisdrank, lightproducten, frisdrank light en in zoetjes. Ook worden cyclamaten, sorbitol en cucralose gebruikt. Sucralose onder de merknaam Splenda is nog erger dan aspartaam en cyclamaat.

    https://symbolicgids.be/lichaam-geest/gezondheid/voedingsgids/aspartaam-sucralose-cyclamaten-zoetjes-lightdrinks-gevaarlijk-dit-moet-u-weten/

    Omdat de onschadelijkheid van suikervervangende stoffen niet vaststond is het gebruik ervan volgens de Nederlandse Warenwet verboden, met uitzondering van saccharine en cyclamaat.

    http://home.wxs.nl/~triple-w/frames2.htm