daderwetenschap


daderwetenschap 1.0

(recht en misdaad; neologisme)

kennis omtrent een bepaald misdrijf die alleen de dader van dit misdrijf kan hebben; feit of feiten over een bepaald misdrijf dat of die die alleen de dader van dit misdrijf kan weten; daderkennis

Semagram (extra betekenisinformatie)


Daderwetenschap…

is kennis

      Algemene voorbeelden


      Van groot belang noemt het hof dat de verdachte over 'daderwetenschap' beschikte. Zij sprak met anderen al over het overlijden van R. toen alleen zij daarvan - als dader - op de hoogte kon zijn.

      Trouw,

      Samengevat gezegd, heeft het openbaar ministerie gesteld dat de bekennende verklaringen van P. bruikbaar zijn voor het bewijs [...]. De verdediging heeft daarentegen bepleit dat dit niet het geval is [...]. Deze standpunten werden voor een belangrijk deel gebaseerd op het al dan niet aanwezig zijn van (herkenbare) daderwetenschap in die verklaringen.

      http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=BN9444&u_ljn=BN9444,

      Niettemin zijn de betekentenissen niet bruikbaar voor het bewijs. P. heeft geen blijk gegeven van harde daderwetenschap, aldus het hof. De details die zij gaf, heeft zij mogelijk uit een krantenbericht over de zaak kunnen putten. Daarbij is zij na haar arrestatie met de recherche in de woning van het slachtoffer geweest.

      http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/1912575/2010/10/06/Vrijspraak-voor-bejaarden-verzorgster-Ina-Post.dhtml,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • daderwetenschappen verstrekken

      "Collega's die twitteren moeten zich houden aan feitelijkheden", zegt Jan Visser van de politie Groningen. "Ze moeten integer zijn, geen daderwetenschappen verstrekken en niet speculeren."

      https://www.dvhn.nl/archief/Politie-heeft-Twitter-nodig-20648750.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2001
      Periode opkomst 2001