dakloze


dakloze 1.0

iemand die leeft zonder vaste woonplaats, zonder thuis; iemand die op straat leeft; iemand die dakloos is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dakloze…

is een persoon

  • [Woongebied] leeft zonder vaste woonplaats, zonder thuis; leeft op straat
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak verslaafd aan alcohol of drugs; heeft geen onderdak; is dakloos
  • [Geslacht] is een man of een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Een krant vol informatie over de lusten en vooral lasten van het leven op straat. Dat is de inhoud van de eerste en voorlopig enige editie van het blad Straatnieuws, deels door de zwervers zelf volgeschreven. Burgemeester Opstelten van Utrecht kocht zaterdag in Slot Zuylen het eerste exemplaar van een dakloze.

    Meppeler Courant,

    Onder daklozen verstaan de onderzoekers mensen die of geen permanent dak boven het hoofd hebben of op straat slapen, en die soms een paar nachten doorbrengen in een van de vier passantenverblijven die Amsterdam telt.

    NRC,

    "Wat mij verontrust is de gewenning die in Nederland optreedt", zei I. Voorham, directeur Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg. "Je schrikt als je voor het eerst een dakloze op straat tegenkomt die psychisch in de war is. Als je er elke dag een tegenkomt vind je het de gewoonste zaak van de wereld. Maar het is niet gewoon. Het is afschuwelijk."

    ANP,

    In Polen, waar het kwik vorige week tot min 37 zakte, maar inmiddels opnieuw is opgelopen tot min twintig, vroren dertig mensen dood, voor het merendeel daklozen en ouderen die te arm zijn om voldoende te stoken.

    De Standaard,

    "Veel praktische zaken zoals eten, een douche en onderdak zijn wel geregeld voor daklozen. Maar ook mensen die op straat leven hebben behoefte aan een beetje aandacht." Vrouwelijke buddies zijn het populairst bij daklozen. "Op straat leven vooral mannen. Het daklozenbestaan is een echte mannenwereld. Daklozen vinden het daarom leuk om via het buddy-project contact te hebben met vrouwen", verklaart Jansen.

    Brabants Dagblad,

    Beneden in de hal, precies voor de deur, lag een stukje karton. Er ligt wel meer rotzooi in de hal, er slaapt weleens een dakloze, en ik wilde het al achteloos opzij schuiven toen ik zag dat er iets op geschreven stond. Ik bukte me. 'Voor de heer R. Mehlman,' las ik.

    Fantoompijn, Arnon Grunberg,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • niet-verslaafde daklozen

    De stad Utrecht telt tussen de 500 en 700 daklozen. Niet-verslaafde daklozen kunnen in het Catharijnehuis terecht.

    Meppeler Courant,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: op

    • daklozen op straat

    "Het klopt dat er meer daklozen op straat zijn. Maar hun aantal is beperkt in vergelijking met de andere Europese landen. België scoort zeer goed op het vlak van de armoedebestrijding."

    De Standaard,

    'In Rusland bestaat er bijvoorbeeld nauwelijks enige zekerheid na ontslag. Daarom zie je ook een groeiende groep daklozen op straat. De verschillen tussen hoge en lage inkomens zijn in Rusland veel groter dan hier.'

    Meppeler Courant,

    in voorzetselgroep


    • opvang van (Rotterdamse) daklozen

    Fusieziekenhuizen moeten elkaar aanvullen, een concurrentiestrijd is niet aan de orde. Het OCMW blijft hierin een coördinerende rol vervullen. Tenslotte zal het OCMW ook zorgen voor een betere opvang van daklozen.

    http://www.antwerpen.be/MIDA/

    Vanwege de forse kou van de afgelopen dagen heeft het Leger des Heils dertig extra bedden beschikbaar gesteld voor de opvang van Rotterdamse daklozen.

    NRC,

    • een centrum voor daklozen
    • een dagopvang voor daklozen
    • een nachtopvang voor daklozen
    • een opvangcentrum voor daklozen
    • een opvanghuis voor daklozen

    Maatschappelijk werker Willem van Breukelen sprak hem zo nu en dan wel eens aan, in dagen dat de winter toesloeg en de temperatuur levensgevaarlijk ver onder het vriespunt daalde. Van Breukelen bood hem dan aan om hem met de auto naar een centrum voor daklozen te brengen. "Maar hij wilde niet" luidde dan steevast het verhaal.

    Arnhemse Courant,

    "Treurig dat die mensen zo moeten leven", zegt Toos na een bezoek aan het Inloopcentrum Hoog Catharijne, een dagopvang voor daklozen. Ze wijt het aan de hedendaagse prestatiemaatschappij dat zo veel mensen buiten de boot vallen.

    Algemeen Dagblad,

    GroenLinks vindt dat een stadsdeelbestuur speciale aandacht moet hebben voor kwetsbare groepen als daklozen en verslaafden. Het snel opzetten van voldoende nachtopvang voor daklozen en opvang voor verslaafden is nodig om deze groepen een eigen plek te geven en om overlast op straat tegen te gaan.

    http://www.groenlinksamsterdam.nl/binnenstad/

    Bij een uitslaande brand in het Eindhovense Labrehuis, een opvangcentrum voor daklozen en kansarmen, zijn gisteravond drie bewoners zwaargewond geraakt.

    De Telegraaf,

    Het 'niet in mijn achtertuin'-syndroom neemt volgens de onderzoekers toe. Nederlanders vinden dat er wel zorg moet zijn en dat de samenleving vervlakt, maar meer dan de helft heeft problemen met een opvanghuis voor daklozen in hun eigen buurt.

    ANP,

    • een maaltijd voor daklozen

    De koepel wordt vooral gebruikt als congrescentrum. Het Leger des Heils verzorgt er met Kerstmis zijn traditionele maaltijd voor daklozen.

    NRC,

    voorafgegaan door als


    • als dakloze

    "Ik vind het jammer dat er geen kraakbeweging meer is. Vooral in deze tijd. Ik leef als dakloze en in feite toen de kraakbeweging er was, heeft die voor de stad het daklozenprobleem opgevangen. Er waren toen ook vrij veel mogelijkheden, nu is alles waar de kraakbeweging voor staat, sloophuizen bijvoorbeeld, die zijn nu allemaal in handen van de gemeente en de gemeente geeft het Riagg of de GGD de opdracht te zoeken naar contractbewoners voor drie maanden, voor een half jaar."

    http://www.iisg.nl/~staatsarchief/boek/Stadfrm.htm,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • daklozen en thuislozen
    • daklozen en verslaafden
    • daklozen en zwervers

    Leo Peeters prees in een mededeling de talrijke organisaties en initiatieven ten behoeve van daklozen en thuislozen.

    De Standaard,

    Stadsdelen moeten elkaar waarschuwen als ze grootschalige 'veegacties' uitvoeren. Dan kunnen aanpalende stadsdelen zich instellen op een toevloed van daklozen en verslaafden.

    Het Parool,

    Hoe komt het dat er steeds meer daklozen en zwervers zijn? Zelf voor gekozen? Nee dus! Tekortschietende sociale opvang, die door de overheid geregeld had moeten worden, dat is de reden.

    http://www.ncpn.nl/archief/2003/11/waojc11.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen