de clown uithangen


de clown uithangen 1.0

zich dwaas, komisch, lachwekkend gedragen; zich gedragen als een clown

Algemene voorbeelden


Voor de Wimbledon-kampioen is het centre court zijn theater. Daar kan hij de clown uithangen, het publiek bespelen, inspiratie zuigen uit de bezoekers die niet alleen komen voor zijn razendsnel genomen returns en passeerslagen, maar ook voor zijn gekoketteer met Barbara Streisand.

NRC,

Kinderen die met leren geen succes ervaren, reageren vaak heel verschillend: ze gaan zich aanstellen, de clown uithangen, verliezen hun zelfvertrouwen ("Ik kan niks"), worden opstandig, agressief of trekken zich terug.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=artperrub=39

Goudsmit hoeft niet per se bandleider te zijn. De afgelopen jaren speelde hij met evenveel plezier met bijvoorbeeld trompettist Eric Vloeimans, trombonist Wolter Wierbos of The New Cool Collective van saxofonist Benjamin Herman. "Dat is ook best een luxepositie. Ik ontvang dan misschien niet de credits na een optreden. Maar ik hoef me ook geen zorgen te maken over recensies, cd-verkoop of planning van de tournee. Ondertussen heb ik altijd het gevoel dat het míjn band is, met wie ik ook optreedt [...]. Ik hang meestal een beetje de clown uit, die met andermans materiaal aan de haal gaat. Tegelijk ben ik een rustfactor, omdat ik een herkenbare aanpak heb."

Dagblad van het Noorden,