de hele rataplan


de hele rataplan 1.0

alles bij elkaar; de hele boel; de hele rataplan
De verbinding wordt soms onderbroken door een kenmerkend adjectief, zoals roomse of victoriaanse.

Algemene voorbeelden


Een kleine vergoeding lijkt me wel op zijn plaats, zou ik zeggen. Het kost me enorm veel tijd, om nog maar niet te spreken van verband, jodium, hechtpleisters, zwachtels, de hele rataplan.

Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

De mensen denken nog steeds dat onze collectie een overschot is van die afschuwelijke BKR-kunstberg. Ze weten niet dat daaruit alleen de kwalitatief goede werken zijn overgebleven en dat je naast schilderijen ook sieraden, sculpturen, keramiek, glas en de hele rataplan kunt huren.

http://www.groene.nl/1995/08_16/artoth.html,

En dat allemaal achter mijn rug, een ticket, een visum, de hele rataplan. Ik begrijp heus wel dat de hele situatie ook met mij te maken heeft. Maar heb je je dan niet heel even afgevraagd wat het voor mij betekende toen je ervandoor ging?

De gelukkige, Mensje van Keulen,

Ze had zelfs een menuutje geprint op de computer: Vichyssoise-soep, gevolgd door Boeuf en Croüte Napoléon, gevolgd door Pécan-taart [...]. En nu was de hele rataplan langzaam maar zeker aan het verpieteren.

De wolvenlus, Nicholas Evans,

In de praktijk blijft maar één op de tien mensen die een bak kopen, ook echt bezig met het houden van vissen. Je moest eens weten hoeveel aquaria er tegenwoordig op de zolder staan, met pompjes en de hele rataplan. Daar wordt echt niet meer naar omgekeken.

http://www.natuurvrienden.nl/,

De stilering van het embleem blijkt 'moderner' te zijn geworden, zij het niet in die mate 'moderner' of het is intussen alweer vele jaren ouderwets en achterhaald: neo-tofelemoonse grafische kunst van omstreeks het tweede Vaticaans concilie, toen de hele roomse rataplan naar de vorm zou worden vernieuwd zonder dat het wezen ervan zou worden vernieuwd, - het embleem stelt nog steeds hetzelfde voor.

De bierkaai. Kladboek 2, Jeroen Brouwers,

Indiase dames in prachtige sari's gewikkeld, en Europese dames met grote zonnehoeden waarop soms hele bloemperken waren aangelegd, slaakten gilletjes op de met vlaggen versierde tribune wanneer hun favoriete ruiter van zijn pony lazerde of met zijn houten hamer faliekant naast de bal sloeg. De hele victoriaanse rataplan was zoveel jaar na het verwerven van de onafhankelijkheid in Bombay en elders in India nog in full swing.

Quissama, F. Springer,